Her er dit optimale gå-tempo

Det kan være sundt både fysisk og psykisk at tage sig en gåtur, men det kan til tider være svært at finde det rette tempo at falde ind i, når man går tur med andre. Forskellige mennesker har nemlig forskellige naturlige gå-hastigheder. Forklaringen skal findes i fysikkens verden.

Foto: Colourbox

Svært at finde takten

Du kender det måske. Man er ude og gå en tur med familien eller vennerne, men I kan ikke rigtig finde det samme tempo. Det er selvfølgelig bare det ene ben foran det andet, men der er ligesom en takt, man er mest komfortabel med at gå i. 

Men hvorfor er det, at der er en speciel takt, der er rarest at gå i? Hvis man prøver at bevæge benene hurtigere eller langsommere frem og tilbage, så bliver det pludselig mindre rart og mere anstrengende at gå. 

Jens Højgaard Jensen, lektor i fysik på Roskilde Universitet, har forklaringen på, hvorfor nogle går hurtigere end andre. For at forstå fysikken bag vores gå-tempo skal man tilnærmelsesvis se på benet som et pendul eller en gynge, der svinger frem og tilbage.

En gynge som analogi

Hvis man gynger på en gynge, så er det ubekvemt at prøve at lave bevægelser ude af takt med gyngen. Man kan føle, at man nærmest bremser gyngen, hvis man bevæger sig ude af takt med gyngen.

Hvis man vil vedligeholde sin svingning og dermed farten på gyngen, skal man bevæge sig i takt med gyngen. Gyngen har en indbygget svingningstid.

Bevæger man sig i takt med gyngen, overfører man mest muligt energi til gyngen - og kommer til at svinge højere. Eller man kan, når man bevæger sig i takt, bruge mindre energi på at holde en konstant fart og højde på gyngen, end hvis man bevæger sig ude af takt. Man har ramt den indbyggede svingningstid.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Din svingningstid på formel

Opsætter man en simpel model for et ben, kan man se på benets indbyggede svingningstid.

 

hvor T er svingningstiden, L er længden af benet og g er tyngdeaccelerationen (ca. 10 m/s2).

Regner man med, at benet er 1 meter langt, så vil ens ben svinge cirka 1 gang i sekundet. 

Ligningen fortæller samtidig, at personer med korte ben vil have tendens til at bevæge deres ben hurtigere frem og tilbage end en person med lange ben. Umiddelbart skulle man tro, at personer med korte ben går hurtigere end personer med lange ben, men man skal huske at beregne længden af de skridt, de tager, med i regnestykket.

Skridtlængden gør forskellen

Hvis man antager, at vinklen, som benene svinger med, er ens, vil personer med lange ben tage længere skridt end personer med korte ben. Samtidig vil langbenede tage færre skridt. 

Længden af skridtene vil mere end opveje den langsommere svingningstid, og derfor vil personer med lange ben, som hovedregel, naturligt gå hurtigere end folk med korte ben.

Sådan falder I ind i samme tempo

For at falde ind i samme tempo er det lettere at regulere længden af de skridt, man tager, frem for det tempo, man svinger sine ben med, da det er hårdere at modarbejde den naturlige takt, man går i. Det er dog nemmere sagt end gjort.

»Jeg har altid et skænderi med min kone. Hun går hurtigere end mig, selvom hun er et hoved lavere, men hun tager altså nogen kæmpe, lange skridt,« siger Jens Højgaard.

Læs mere om