Annoncørbetalt indhold fra Coop.dk Shopping

Haven er den nye dagligstue: Sådan indretter du haven med havemøbler

Haven, terrassen og altanen kan bruges som et hyggeligt uderum med frisk luft. Skab en rød tråd mellem indretningen i hjemmet og i haven, og indret med bløde møbler med plads til opbevaring. Sammen med designer og haveekspert Dorthe Kvist udpeger Samvirke 5 havemøbeltrends til haven, terrassen og altanen

En sødlig duft af udsprungne syrentræer, fuglefløjt og lune aftentimer under bløde tæpper. At bruge tid i uderum som haven, terrassen og altanen er blevet et stort hit. Ifølge havedesigner og ejer af tegnestuen Meltdesignstudio Dorthe Kvist er de seneste års coronanedlukninger skyld i vores øgede begejstring for uderummet:

»Corona og mere hjemmearbejde har gjort det tydeligt for os, hvor meget det lille ekstra frirum, haven, terrassen og altanen, kan give os. Havelysten er spiret enormt,« forklarer Dorthe Kvist. 

Hvor pladsen er trang, kan du med fordel indrette med multifunktionelle og pladsbesparende møbler som f.eks.  en havebænk med indbygget hyndeboks, en sammenklappelig plantetrappe til krukker, lanterner o.lign. eller et lille loungebord, som skaber følelsen af et fuldendt uderum.

Trend 1: Indret smart med multifunktionelle møbler

Uderummet giver mulighed for at afbræk i hverdagen, så uanset størrelse er det vigtigt at få mest muligt ud af vores uderum. Har du en lille have eller en altan, hvor plads er en by i Rusland, kan du med fordel indrette med multifunktionelle møbler. Udnyt alle havens, terrassens eller altanens kvadratmeter med møbler, der kan bruges som opbevaring, og som kan klappes sammen og forlænges efter behov. Anskaf f.eks. en havebænk med indbygget slagbænk. Slagbænken kan fungere som en hyndeboks, hvor du kan opbevare puder, hynder og tæpper, når de ikke er i brug.

Flyt sofahyggen udenfor i sommermånederne. Et loungesæt med chaiselong skaber en hyggekrog, der minder om stuen indenfor og danner en rød tråd mellem have- og boligindretning.

Trend 2: Skab en rød tråd mellem haveindretning og boligindretning

Indret haven, terrassen eller altanen, så der kommer en rød tråd mellem have- og boligindretning.

»Haveejerne er blevet dygtige til at indrette og arbejde med deres personlige stil, så uderummet afspejler boligindretningen,« siger Dorthe Kvist.

Lav en hyggelig krog i haven med en sofa med chaiselong, hvor du kan smække benene op og nyde en kop kaffe eller læse en bog. Hiv elementer fra stuen med ud i haven ved at pynte sofaen med tæpper og lyslanterner. Ifølge Dorthe Kvist kan du skabe en rød tråd til haveindretningen ved at tage farver fra din indretning med ud på terrassen, f.eks. i en pude, parasollen eller i et tæppe. Indenfor kan du omvendt indrette med store planter for at trække elementer fra uderummet med ind i boligen.

Indret med omtanke for miljøet ved at vælge havemøbler og parasol i FSC-certificeret træ. Vælg desuden hynder i gennemfarvet materiale – så holder de sig flotte i mange år.

Trend 3: Køb bæredygtige havemøbler, hvis du vil passe på miljø og klima

Skal du alligevel ud og købe nye havemøbler til haven, terrassen eller altanen, kan du med fordel kigge efter bæredygtige havemøbler for at passe på miljøet. Er du på udkig efter træhavemøbler, kan du holde øje med FSC-mærkningen, som er en garanti for, at træmaterialet er produceret med omtanke for verdens skove og de mennesker, der arbejder i og med skoven.   

Ifølge Dorthe Kvist er bæredygtighed blevet en vigtig faktor, når vi indretter uderummet, fordi vi er blevet mere opmærksomme på at passe på miljø og klima. Hun foreslår derfor, at du har øje for klima og bæredygtighed i din jagt på nye havemøbler. Køb møbler i genanvendt materiale, f.eks. i genanvendt plast, eller møbler med certificeringer for at sikre, at møblerne er produceret bæredygtigt,« forklarer Dorthe Kvist. Hvis man ikke er på jagt efter helt nye møbler til haven er genbrugsmøbler også en mulighed, siger hun.

Husk, at havemøbler i træ skal vedligeholdes

Indret din terrasse med et havemøbelsæt i FSC-certificeret træ, hvor der er plads til at invitere familien, naboen eller venner over til middag. Når du køber havemøbler i træ, skal du være opmærksom på at vedligeholde møblerne rigtigt, så de forbliver flotte sæson efter sæson. Du kan læse vores guide til, hvordan du vedligeholder træhavemøbler her

Dit uderum kan nemt blive lige så hyggeligt og komfortabelt som din stue. Indret f.eks. terrassen med et loungesæt i træ og vedligeholdelsesfri polyrattan med store, bløde puder, der er skønne at slænge sig i, og som tåler solens stråler.

Trend 4: Møblerne må ligne indendørs møbler

I modsætning til tidligere, hvor det var tydeligt at genkende et havemøbel fra indendørs møbler, er bløde havemøbler og tekstiler, der kan tåle at være udenfor, blevet et normalt syn i haven, på terrassen eller altanen. Spørger man Dorthe Kvist, er udvalget af havemøbler, der ligner indendørsmøbler, blevet større end nogensinde. Det store udvalg gør det nemt at indrette et hjemligt uderum. 

Skab et hyggeligt loungeområde med et loungesæt i træ og kunstmaterialet polyrattan, der er nemt at vedligeholde og dejligt at slænge sig i. Pift loungesættet op med bløde puder og hynder, der kan tåle at være ude i solen uden at blive misfarvede.

Kom nærmere naturen ved at omfavne dens vildskab i haveindretningen. Placér f.eks. en havebænk i en afkrog nær buske og blomster, og tænd op i bålfadet på de lune sommeraftener.

Trend 5: Efterlign naturens vildskab i uderummet

For at komme i ét med naturen kan du placere en havebænk nær buske og blomster og tænde op i bålstedet på de lune sommeraftener. Holder du af blomster og planter, skal du gå efter at skabe det vilde og naturlige udtryk i uderummet. Den vilde og ukonstruerede stil, der efterligner naturen, er blevet et hit i vores uderum. Skab et naturligt look, der giver associationer til en grøftekant, ved at plante prydgræsser, stauder og skærmplanter i dine bede, krukker og altankasser.

Ifølge Dorthe Kvist er det godt for sundhed og velvære at få jord under neglene:

»Det er sundt for os at komme udenfor. Når vi er sammen med planter, jord og natur, virker naturen beroligende på vores nervesystem,« forklarer Dorthe Kvist.

Tips til at købe havemøbler  

  • Lav en liste over, hvad du har brug for: Har du brug for havemøbler til spisning, loungemøbler til afslapning, en parasol som skygge for solen eller opbevaring til havehynder og puder?
  • Køb møbler med lang holdbarhed: Køb træhavemøbler i FSC-certificeret træ og vær opmærksom på at vedligeholde havemøblerne, så de holder mange sæsoner. Vil du ikke bruge tid på at slibe, male og oliere dine havemøbler, kan du købe havemøbler i nonwood/polyrattan. Havemøbler i kunstmateriale som nonwood/polyrattan er slidstærke og kræver minimal vedligeholdelse.
  • Overvej havemøblernes størrelse og funktionalitet: Skal du bruge møblerne på en lille terrasse eller altan, skal du købe møbler, der kan klappes sammen, slås ud eller bruges som opbevaringsplads efter behov.

Læs mere om