Har vinen bedst af plast- eller korkprop?

Hvornår er plastprop og hvornår er skrueprop bedst til at lukke vinen?
?

Hvad er bedst til at lukke vinen med, så den ikke begynder at gære? Korkprop eller plastprop?

Poul Erik Nielsen

Svar fra Leif Skibsted

Der er ikke noget entydigt svar på, hvad der er bedst, korkprop eller plastprop, men rødvin til mange års lagring synes at udvikle sig bedst under korkpropper. Hvidvine og rødvine, der drikkes unge, kan derimod med fordel sælges i flasker med plastprop elle rskruelåg. Vil man forhindre dannelse af eddike i en rest vin, der skal gemmes, er plastpropper bedst, da de udelukker luftens ilt.

Korkproppen tillader langsom adgang af luftens ilt, mens vinen modnes under lagring. Flere hundrede års erfaringer bekræfter, at vin lagret i flasker med korkprop udvikler de store vine til perfektion.

Op til et par procent af vin i flasker med korkprop udvikler dog propsmag, der skyldes trichloranisol, TCA, dannet af syg korkbark og som helt ødelægger vinens kvalitet.

Propsmag forekommer ikke i vin fra flasker med skruelåg eller de nye plastpropper. For australske vine er korkpropper derfor næsten forsvundet, og man arbejder på at udvikle skruelåg, der tillader langsom diffusion af luftens ilt ligesom korkpropper.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #vin, #rødvin, #smag og #hvidvin