Guld fra gemmerne omsættes til kontanter

Guldhjertet har ligget ubrugt i en skuffe hjemme hos Pia Kjær, 36, i lang tid. Nu skal det veksles til en mere håndgribelig valuta.
Et gammelt smykke af 21 karat guld
Det lille guldhjerte bliver vendt og drejet i plastichandskeklædte hænder. Et øje klemmes sammen, mens det andet gennem en lup fokuserer på guldhjertets små inskriptioner. Det er Stine Simonsen, der studerer smykket. Hun er vurderingsekspert og direktør i Nyfortuna, der køber brugt guld fra gamle gemmer. Med en fil laver hun en lille rids i halskæden og dupper den med kongevand. En væske, som afslører guldets karat. Halskæden er 21 karat. Guldhjertet har ligget ubrugt i en skuffe hjemme hos Pia Kjær, 36, i lang tid. Nu skal det veksles til en mere håndgribelig valuta.
Guldsalg gav ekstra luft i budgettet
”Jeg har haft det på køkkenvægten flere gange, og den siger 8 gram. Jeg tjekkede guldprisen i morges, så jeg er spændt på, om jeg har regnet rigtigt,” siger Pia Kjær, der besøger guldopkøberen for anden gang. Første gang blev hun overrasket, da et par øreringe fra bunden af kommodeskuffen indbragte 4500 kroner. Det gav den sygeplejerskestuderende og mor til to lidt ekstra luft i budgettet sidste år i december.
Vurderingen
Pia Kjær købte en guldhalskæde i 2002 for cirka 1000 kroner. I dag - 10 år senere - bliver halskæden vurderet og købt for 1914,23 kroner.
En guldtand, en vielsesring og kolde kontanter
Der er travlt hos Nyfortuna. I dagene op til jul har de 15-20 kunder om dagen. I venteværelset sidder en kvinde, der er kommet for at skille sig af med to vielsesringe fra tidligere ægteskaber. En herre er troppet op med en lille skål med husholdningsfilm som låg. I skålen ligger en friskudtrukket guldtand, som han vil have vekslet til kontanter. Han går derfra en guldtand fattigere og 400 kroner rigere.

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
Cool cash eller affektionsværdi?
For Pia Kjær er guldhalskæden hverken et arvestykke eller en betydningsfuld gave. Hun købte den til sig selv for år tilbage, og der er længere ikke minder knyttet til den, som hun vil bevare.
”Jeg har et smykke derhjemme, som jeg har arvet fra min mormor. Det kunne jeg ikke finde på at sælge. Det har en større betydning end et hvilket som helst beløb.”
Vurderingseksperten lægger smykket på vægten. Præcis 7,90 gram. Dagens guldpriser bliver tastet ind på lommeregneren og sammenholdt med tallet på vægten. Dommen lyder på 1914,23 kroner. Pia Kjær er tilfreds og lægger dankortet på bordet. Snart vil hun have pengene på sin konto, og smykket vil blive omsmeltet til ugenkendelighed. Måske genopstår det som et nyt smykke en dag. Eller en guldtand.