Annoncørbetalt indhold fra Gazelle

Guide: 8 ting, du skal overveje, hvis du tænker på at anskaffe en elcykel

Klassisk morfar eller lynhurtig sprinter? Det vrimler med valgmuligheder, når det gælder elcykler. Få hjælp til at finde den rigtige elcykel.

Når du skal vælge elcykel, skal du være  opmærksom på elcyklens ergonomiske egenskaber (siddestilling, sadlens hårdhed m.m.) og ikke mindst stellets geometri.  Vær åben og prøv dig frem hos forhandleren.

1. Indkreds behovet

Hov, er det en elcykel …? Da elcyklerne indtog cykelstierne i Danmark, var det typisk i form af solide bedstemormodeller. I dag fås sporty citycykler, mountainbikes, ladcykler og sammenklappelige minicykler også med batteri. Det er dig og dine behov, som afgør, hvilken elcykel der er den rigtige til dig. Tænk dine behov og ønsker grundigt igennem, så du kan få den bedste rådgivning hos forhandleren.  

2. Komforten - hvor langt skal du køre?

Det spørgsmål er afgørende for valg af cykel og batteriets rækkevidde. Siddestillingen er især vigtig, hvis du skal køre langt. Det betyder meget for din cykeloplevelse. På en bedstemormodel sidder man typisk behageligt opret, men risikerer at falde sammen på længere ture. Så kan en sporty citymodel være et bedre valg. Affjedring i forgaffel og sadelpind kan øge komforten. Vær derfor opmærksom på elcyklens ergonomiske egenskaber (siddestilling, sadlens hårdhed m.m.) og ikke mindst stellets geometri.  Vær åben og prøv dig frem hos forhandleren.

3. En tankfuld strøm

Batteriet er elcyklens tank og fås i flere størrelser. Hvor langt du kan køre på en tankfuld strøm, afhænger også af cyklens samlede vægt, vind og vejr, dæktryk, terræn, tempo og kørestil. På en vindstille tur i jævn fart og et batteriøkonomisk køreprogram kan du nå dobbelt så langt som med strømslugende turbokørsel i iskold modvind op ad bakke. 

Et elcykelbatteri vejer omkring 3 kg. Du kommer til at montere batteriet på cyklen rigtig mange gange, når det skal lades op, så det er værd at tjekke, om det er nemt at tage af og sætte på. Batteriets placering på cyklen er mest et spørgsmål om design. Det betyder ikke noget for kørslen, om det er skjult i stellet eller sidder på stelrammen eller bag på cyklen. 

Hvis du vil have en driftssikker og langtidsholdbar cykel, er det vigtigt at vælge en cykel af en vis kvalitet, da motor og batteri dermed også vil være i en højere kvalitet. Samtidig har kvalitets elcykler oftere en nyere teknologi i både motor og batteri.  Firmaer som bl.a. BOSCH, Shimano Steps og Panasonic er udviklingsmæssigt blandt dem, der anvender den nyeste teknologi i deres komponenter og batterier.

4. Hvilken af de 3 motortyper skal du vælge?

Motoren på elcyklen skal give dig medvind i al slags vejr. Den kan være placeret 3 forskellige steder: 

Forhjulsmotor

En forhjulsmotor trækker cyklen fremad, når du træder pedalerne rundt. Den har stor trækkraft, så du kan slippe for at svede over at drive pedalerne rundt. Motoren har en anelse forsinkelse ved stop og start. Den kræver gode bremsefærdigheder og ekstra opmærksom kørsel i sving. Billige elcykler er typisk udstyret med frontmotor.  

Centermotor

En centermotor sidder ved kranken og trækker igennem kæden, så det føles som at køre på en almindelig cykel med ekstra hjælp. Du cykler, og motoren supplerer med ekstra kraft, alt efter hvilket køreprogram du har valgt. Elcykler med centermotor fås med indvendige eller udvendige gear og med alle typer bremser. 

Baghjulsmotor

En baghjulsmotor skubber nærmest cyklen frem, når du træder i pedalerne. Den bruges især til mountainbikes og andre sporty cykler med håndbremser og udvendige gear.

5. Gear og programmer kan variere kørslen 

Med elcyklens køreprogrammer og gear kan du variere motorens hjælp til kørslen, så den matcher dine behov. På displayet på styret kan du følge med i bl.a. hastighed, batteristatus og resterende kilometer med den aktuelle kørestil. Igen er valgmulighederne mange – fra simple løsninger til avancerede kørecomputere.     

6. Vægt er ikke kun kilo 

En elcykel vejer typisk 24-28 kg, så den er tungere end en almindelig cykel. Men det er ikke kun vægten i kg, der afgør, om en cykel er tung at køre. En cykel med afstivet stel føles lettere end en med et blødt og leddeløst stel. Du kan fornemme stellets stivhed ved at holde fast i cyklens styr og ruske i det. Et blødt stel vil svaje og føles tungere end et afstivet stel. Bekymrer vægten, kan du vælge en elcykel med walk-assist – så kan du få hjælp fra motoren, når du trækker cyklen. 

7. Hvad koster elcyklen?

En kvalitets-elcykel koster typisk fra 15.000 kroner og opefter. Prisen stiger hurtigt, hvis du f.eks. vil have letvægtsstel, skivebremser, remtræk i stedet for kæde og et ekstra kraftfuldt batteri.  

8. Rådgivning og service - er cyklen fremtidssikret?

Køber du en elcykel hos en forhandler, så er du sikker på at få professional vedligeholdelse, de nyeste softwareopdateringer og nøjagtige justeringer på din elcykel. En elcykel består af mange komponenter og dele, som kræver en professionel forhandler til at vedligeholde. På den måde holder cyklen i mange år. Det er et af de vigtigste punkter.

Tjek, om forhandleren eller importøren kan levere reservedele til elcyklen i fremtiden. Så undgår du, at cyklen må skrottes, hvis f.eks. motoren eller batteriet går i stykker, og du ikke kan få nye dele. 

Kilder: Gazelle, Jesper Hedegaard, Ebikecenter.dk, Forbrugerrådet Tænk, Bosch, Stig G. Hansen, Stig Cykler.
 

 
 

Denne artikel er sponsoreret og lavet i samarbejde med Gazelle.

Læs mere om