Annoncørbetalt indhold fra Coop Shopping - Cykler

Guide: 6 ting, du skal overveje, inden du køber elcykel

Elcyklen har fået medvind på de danske cykelstier, og cyklen er et sundere og mere miljøvenligt alternativt til bilen. Men det store udvalg af elcykler kan gøre det svært at vælge den rette elcykel. Overvej, om elcyklen skal have plads til børn og indkøb eller kunne give dig det ekstra skub i bakkede landskaber, og om cyklen har den rette motor og batteri til dit behov. Samvirke guider til nogle af ting, du bør overveje, inden du køber elcykel

Hvis du har mulighed for det, så prøvekør en elcykel, inden du svinger kortet. Prøv eventuelt en vens eller venindes, hvis de har elcykel. Kør en længere tur, så du får en god fornemmelse af cyklens vægt, motorens kraft, batteriets levetid og støjniveau, når du cykler. Prøv både elcyklen med og uden tændt motor, så du ved, hvordan cyklen er at køre på uden strøm og dermed hjælp fra motoren. Se mere på Coop Shopping

Vælg den rette type elcykel

Skal du bruge cyklen til og fra arbejde, i bakket terræn, eller skal du bruge cyklen til at fragte både børn og madvarer? Ligesom med almindelige cykler findes der flere typer elcykler, og det handler om at vælge den rigtige type, så den passer til dine behov. Overvej, om elcyklen skal have lad, hvordan du foretrækker at sidde på cyklen, og om du skal bruge cyklen til korte eller lange distancer.

 

Den klassiske elcykel har lav indstigning og er perfekt til dig, som vil cykle i en afslappet siddestilling, og som oftest kører korte og mellemlange cykelture.

Citybike-elcyklen er til dig, som vil hurtigt ud over stepperne. På citybiken sidder du i foroverbøjet stilling, og cyklen er god til længere distancer og høj fart.

Mountainbike-elcyklen er ligesom en almindelig mountainbike, men med mountainbike-elcyklen kan du få lidt hjælp, når det går stejlt for sig på landevejene eller i skovens bakkede terræn.

Elcyklen er selvsagt udstyret med et lad foran, så du både kan fragte børn, madvarer og bagage på cyklen.

Vælg mellem forhjulsmotor, baghjulsmotor og centermotor

Cykler må højst være udstyret med 1 motor. Når du skal vælge elcykel, skal du være opmærksom på, om cyklen har en forhjulsmotor, baghjulsmotor eller centermotor.

Forhjulsmotoren er placeret ved cyklens forhjul, og når du træder i pedalerne på en elcykel med forhjulsmotor, føles det, som om du bliver trukket fremad. Elcykler med forhjulsmotorer er velegnede til korte og mellemlange distancer.

Baghjulsmotoren er placeret ved cyklens baghjul og giver dig i modsætning til forhjulsmotoren, der giver en følelse af at blive trukket fremad, en følelse af at blive skubbet bagfra.

Centermotoren sidder i cyklens krank. Når du cykler på en elcykel med centermotor, får du hverken følelsen af at blive trukket eller skubbet, men centermotoren giver cyklen en mere glidende bevægelse. Til gengæld skal du lægge flere kræfter i, når du vil cykle hurtigt, i forhold til, hvis du vælger en elcykel med for- eller baghjulsmotor.

Kend dine elcykelregler

 

Elcyklen må maksimalt være udstyret med 1 motor, og motoren må kun hjælpe, når cyklisten træder i pedalerne, og op til en hastighed på 25 km/t. Derudover må motoren ikke afgive mere effekt end 250 watt.

En elcykel skal også leve op til de samme regler som en almindelig cykel, når det kommer til bremser, lys og andet udstyr. Elcyklen skal altså have lys på cyklen i lygtetændingstiden og være udstyret med mindst 2 bremser.

 

Kilde: Cyklistforbundet og Rådet for Sikker Trafik

 

 

 

Undersøg, hvor langt du kan køre på en fuld opladning

Elcyklens batteri skal oplades i en almindelig stikkontakt ligesom din telefon. Inden du køber en elcykel, kan du med fordel tjekke, hvor langt du kan køre på en opladning. Batteriets levetid er særlig vigtig, hvis du skal bruge elcyklen til lange ture. Typisk kan en Mustang elcykel køre op til 50 km på en fuld opladning.

Undersøg, om batteriet kan udskiftes

Når det kommer til batteriets levetid, kan et batteri holde til ca. 600 fulde opladninger, hvis du passer godt på batteriet. Selvom langt de fleste typer elcykler kan få udskiftet batteriet, er det en god idé at tjekke, at batteriet kan udskiftes med et nyt, når det er slidt op.

Tjek bremsernes bremsekraft og krav til vedligeholdelse

Gode bremser er vigtige for din sikkerhed på elcyklen. Du kan vælge mellem 4 geartyper, som alle er godkendte til elcykler. Rullebremser kræver mindst vedligeholdelse og har en jævn bremsekraft. Fælgbremser kræver mere vedligeholdelse og har middel bremsekræft. Hydrauliske fælgbremser og skivebremser har begge hurtig bremsekraft, men kræver mest vedligeholdelse.

Vælg mellem almindeligt gear og trinløst gear

Elcyklen kan enten være udstyret med almindeligt gear eller trinløst gear. Med almindeligt gear skal du skifte gear manuelt. Trinløst gear findes i 2 varianter: automatgear og indvendige/udvendige gear. Med trinløst gear skifter elcyklen selv gear i takt med, at du cykler hurtigere. Indvendigt gear kræver ingen vedligeholdelse, mens udvendige kræver mere vedligeholdelse. Til gengæld har udvendige gear flere gear at vælge imellem.

 

Kilder: Cyklistforbundet, Coop Shopping, Cykelshoppen, Cykelmotion-online og Forbrugerrådet Tænk

Køb elcykler hos Coop Shopping her.

 

Denne artikel er sponsoreret og lavet i samarbejde med Coop Shopping - Cykler.

Læs mere om