Grøn samvittighed: 7 gode råd til et mere miljøvenligt forbrug

Hvordan kan man overbevise sin familie om, at hverdagen skal rumme mindre forbrug og mere kvalitet, når man gerne vil leve grønnere? Samvirke har spurgt medlem af etisk råd Mickey Gjerris og familierådgiver Lola Jensen til råds.

Du er god nok helt uden det, du køber

Hvis dit barn skal modstå reklamer, impulskøb og gruppepres for at købe det nyeste computerspil, skal du gøre noget ud af at forklare, at man er god nok, i kraft af den person man er. Ros dine børn for deres gode handlinger, ikke for deres gode resultater.

Slå ikke fremtidshåbet ihjel

Det er vigtigt, at du ikke tager modet fra dine børn. Det er ikke sjovt at høre, at polerne smelter, og havene stiger. Så hold igen med dommedagsprofetierne ved spisebordet. 

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)

Iscenesæt det alternative valg

Hvorfor kræver en festmiddag altid mere kød på bordet? Dæk fint op til en vegetarmiddag, gør campingferien til en luksustur med massage, biograftur og restaurantbesøg og sæt penge af til masser af caféhygge og sjove aktiviteter i stedet for at tage på skiferie. Det viser dine børn, at der sagtens kan være kvalitet og luksus i bæredygtige valg. 

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)

Bryd vanen med en kold tyrker

Hvis du og din familie skal få øje på alternativet til jeres nuværende livsstil, er det nødvendigt at lave et eksperiment i en periode. Nulstil derfor tv-kiggeriet, kød-forbruget eller smartphone-tasteri. Sæt for eksempel 6 uger af, hvor I slet ikke spiser oksekød. Den første uge er slem og krævende, de næste par uger er kedelige, men i de sidste 3 uger begynder de kreative alternativer at opstå, og jeres samvær vil nyde godt af det. På den måde kan I se, hvordan jeres liv også kunne være. Efter de 6 uger kommer der igen kød på bordet, men måske på en ny måde og i et andet omfang. 

Skab et projekt for hele familien

Gør det til en konkurrence, om hvem der kan tage det hurtigste bad, lave den bedste mad af rester eller finde på den sjoveste leg i haven. Hvis I vil lave større omstillinger, skal I huske at fejre de små succeser på vejen.

Find et fællesskab som støtte

Det er svært at stå alene med et bæredygtigt projekt. Men der er ingen grund til at være alene. Der er mange foreninger og foretagender, der giver mulighed for, at man kan møde ligesindede, der kan støtte om din familiens projekt.

Forklar motivation

Så snart børn er over 6 år, kan det i et eller andet omfang lade sig gøre at forklare, hvorfor I holder ferie i Danmark, ikke har en bil eller kun køber elektronik brugt. Når børnene forstår, er der bedre chance for, at de accepterer.

Se, hvad vi ellers skriver om: #bæredygtighed og #camping