Gourmetsalt er trendy

Lækkert designersalt pynter på flere og flere danske køkkenborde ved siden af eddiken og olie, for salt er blevet ophøjet til en fin smagsgiver.
100 gange dyrere end køkkensalt
Et kilo køkkensalt koster ikke mere end et par kroner, men alligevel betaler flere og flere danskere en kilopris for specialsalt, der kan være op til 100 gange højere end for almindeligt køkkensalt.
99 forskellige slags salt i Coop
I dag findes der 99 forskellige saltprodukter i COOP butikkernes sortiment, og siden 2009 er salget af specialsalt steget med 28 procent, det viser en undersøgelse foretaget af FDB analyse.
Lad de dyre flager komme til sin ret på ægget
Specialsalt, der koster op mod 500 kroner kiloet, kommer til sin ret på eksempelvis et blodkogt æg.
For det meste er det ligegyldigt om man bruger dyrt eller billigt salt
Men oftest gør det ingen forskel, hvilken salgs salt man bruger. For i varme retter, i havregrøden og til at gnide ind i flæskesværene – her hvor vi bruger størstedelen af saltet - gør det ingen forskel, om man bruger det billigste eller dyreste salt, for det bliver alligevel opløst.
Brug bare opvaskemaskinesalt i gryderetten
Tv-kokken Mik Schack er en af dem, der ikke giver en døjt for specialsalt – også selvom det kommer fra Mariager, Middelhavet eller Himalaya.
I hans tv-program anbefaler han, at bruge det natriumchlorid, som man bruger til opvaskemaskinen – salt er salt, siger han– og hvorfor skulle man dog betale ekstra for det?
Saltet bliver ophøjet til et fint krydderi
“Specialsaltet er blevet ophøjet fra at være et banalt grundkrydderi til at få den samme værdi som eksempelvis olie og eddike. Og det er en del af grunden til, at vi vil betale ekstra for det,” fortæller Klaus Jørgensen, chefkonsulent i Landbrug og Fødevarer .
Poser, æsker og små saltsække er flotte, men ikke specielt funktionelle
“Emballagen er ofte mere pæn end den er funktionel, og det er netop fordi, at det ikke kun er smag og funktionalitet, der er i fokus, men hele oplevelsen omkring produktet. En del af merværdien består i, at den kan stå og pynte på bordet,” siger Klaus Jørgensen.
Langt fra alle vil betale ekstra for specialsalt
De danskere, som køber specialsalt, er villige til at betale for andet end mæthed. De går efter både kvalitet og historie – og prisen er ikke af den store betydning. Men det er langt fra alle danske der tilhører denne gruppe forbrugere:
“Det er en lille gruppe danskere, der køber de specielle og dyre produkter, og er villige til at betale ekstra for historien bag produktet. Den vigtigste ting for langt de fleste danskere, når de køber råvarer, er ganske enkelt, at de kan blive mætte,” siger Klaus Jørgensen.