Gorm har nørdet med dej og pizzafyld siden han var 20

Gorm Wisweh har spist pizzaer med næsten alt fra rødkål til lakserogn og har gjort sig kendt for at bage pizzaer med det vildeste fyld.
Det er simpelt at lave pizza
Tomatsovsen er den røde bund. Millimetertynde, rå kartoffelskiver bliver til ovale skyer ovenpå. At bygge pizza kan være simpelt og vegeterende som at tegne mønstre på et stykke papir. Børn kan lave mad, og pizzabunden er en god platform, når køkkenfærdighederne skal dyrkes, mener den selvlærte kok, Gorm Wisweh, der har nørdet med mel og fyld til pizza fra han var 20 til han var 30.
Vi har alle en ide om hvilke ingredienser, der smager godt sammen
»Pizza er tæt på at være danskernes nationalret. Den er fællesnævneren, alle kan forholde sig til. Hvem kan ikke huske en god pizza, Hvad der var i den, og hvorfor den var god? Vi har næsten alle en ide om, hvilke ingredienser, der smager godt sammen, når vi tænker på pizza, og så er vi allerede godt fra start,« siger Gorm Wisweh, der har spist pizzaer med næsten alt fra rødkål til lakserogn og har gjort sig kendt for at bage pizzaer med det vildeste fyld.

xxxx
sammen, når vi tænker på pizza.
Gorms 5 Pizzatricks:
- Brug ikke revet mozzarella, brug hel mozzarella i vand og riv den selvDet betaler sig at lave dejen efter alle kunstens regler og huske æltningen, der gør dejen smidig. Overskydende dej kan bruges til brød eller boller.
- Lav en tomatsovs, hvor tomaterne kan smages. Brug en god tomatpure. Smag tomatsovsen til med salt, sukker og eddike.
- Brug dine rester. Læg et par skiver, spegepølse, skinke eller bacon på pizzaen.
- Anskaf evt. en bagesten, så du får en sprød pizza, du kan også forbage pizzaen i et par minutter, før du lægger fyldet på.
- Køb færdige fladbrød eller tortillabrød, hvis du en dag har for travlt til at bage bunden selv, men vær varsom med fyldet. Fladbrød kan ikke bære så meget fyld som en hjemmebagt pizza.
Gorm Wisweh elsker at lave mad med børn
31-årige Gorm Wisweh er medejer af fire restauranter i hovedstadsområdet, han har medvirket i tv-programmer som Vis mig dit køleskab på tv 3, Go’Morgen på tv 2. Lige nu har han afsluttet optagelserne til fem tv-programmer med børn, der laver mad. Børnene får udfordret deres modvilje mod kartoflen, broccolien eller anden mad, de ikke bryder sig om. Sammen med Gorm Wisweh forvandler de dødsretterne til livretter. Det er en opgave, han lægger kærlighed i. Han er lidt beæret over at have fået jobbet, siger han.
Gorm måtte hen at give tre drenge et knus, da de havde filleteret en fisk til punkt og prikke
»Det er givende på en helt speciel måde at se børn give den gas med mad og mærke, hvor meget de egentlig kan, når de bare får lov til at prøve. De laver aldrig mad derhjemme, og så ser man lige tre mountainbike-unger, der pludselig står der og fileterer fisk, så der ikke er en finger at sætte på det. Det har været så fedt, at jeg måtte hen og uddele knus bagefter,« siger Gorm Wisweh.
Hjemme hos Gorm var far kok, mor ejer en cafe
Gorm Wisweh er selvlært kok og er vokset i et hjem med sauterepande. Faderen var kok. Moderen er cafeejer på Bornholm. Gorm rejste fra gymnasiet på Bornholm til CBS i København og var godt i gang med en bachelor i filosofi og økonomi, da han fik en ide med en pizzaovn.Gorms første pizzaer blev lavet i et hjørne af bofællesskabet på Nørrebro
»Hvis du vil anskaffe ovnen, skal jeg nok lære at lave pizzaerne,« sagde han til sin mor, der på det tidspunkt drev Glascafeen i Svaneke. Mor Kit fik fat i pizzaovnen og ringede til sin søn i København: Nu kan du godt gå i gang. Gorms første pizzaer tog form i et hjørne af Nørrebro-bofællesskabet i København. Han øvede sig i god tid med gær, mel og bagesten, inden han var klar til en højsæson i Svaneke-Cafeen. Der blev eksperimenteret med rug og spelt, rygeost, kalvetunge, overraskende ingredienser og øens egne råvarer, og de pizzaer, der kom ud af ovnen, trak kunder fra alle øens hjørner.
Man bliver høj af at sælge sin mad
»Det er et afrodisiakum at kunne sælge sin mad,« siger han med en hentydning til de urter, mennesker i oldtiden anså for at være berusende og lystfremkaldende.
Bacheloren blev bestået og gik fint, han fik et højt gennemsnit, kom i top 5 på sit hold og blev benovet. Familien er ikke akademikervant, fortæller han. Men at få foden under eget bord og leve af at lave mad trak mere end økonomi og filosofi.
Man er til eksamen, hver gang man laver mad til andre, synes Gorm
»Min drøm handler ikke om en stor Mercedes og mange penge, men om de travle aftener, hvor alle tallerkener spiller, og man er til eksamen hver gang. Det er det her, jeg skal med mit liv, selv om det betyder stress og kontant afregning hele tiden og selv om madbranchen er forfærdelig hård og svær,« siger han.
Gorm kunne ikke lide spinat, da han var barn
Gorm Wisweh brød sig ikke om spinat, før han blev voksen, han mener selv, at han var et mellemkræsent barn.
»Uden at være den store pædagog, tror jeg, det handler om at inkludere børn i madlavning. Ikke når man er i underskud, har travlt og bare slås for at få det hele til at hænge sammen, men måske en gang om ugen.«
Lav burgeren og put en rodfrugt i den, men fortæl det åbent til børnene
Tag børnene med på indkøb og lad dem vælge de tre livretter, mens du sørger for at dødsretten også kommer med i kurven, foreslår Gorm Wisweh.
Børn elsker regler opstiller konstant regler, når de leger. Deres forkærlighed for leg med givne præmisser kan bruges til legen om tre livretter og én ting, de bestemt ikke kan lide.
»Så skal der leges med livretterne og dødsretten. Hvad kan være godt? Hvad kan gå galt? Hvad kan der ske med konsistens og smag? På den måde kan man fint få placeret rodfrugten i burgeren. De skal bare vide, at den er der, og de skal være med på spillereglen. Det er fair, og det er inklusion,« lyder Gorms råd, når børn der er kræsne eller måske bare mellemkræsne.