Gode råd: Sådan passer du på dit barns tænder

For at dit barn kan have sunde bisser hele livet, er det vigtigt, at du som forælder er med til at passe godt på dem i den første del af barnets liv. Her får du gode råd til, hvordan du passer på dit barns tænder, når det er henholdsvis 0-5 år, 6-9 år og 10-15 år.

Når dit barn er mellem 10 og 13 år, bliver de sidste mælketænder løse og falder ud. Nogle gange får barnet en blivende tand, inden mælketanden er faldet helt ud. Det kalder man »dobbelttænder«.

0-5 år: Børst tænder fra start, og pas på sutten efter 3-årsalderen

Så snart dit barn får sin første tand, skal tandbørsten og tandpastaen i brug. Børst tænderne 2 gange om dagen med en blød tandbørste med et lille hoved. Brug en børnetandpasta, der indeholder fluor. Når barnet er under 3½ år, skal der bruges en mængde svarende til halvdelen af barnets lillefingernegl. Når barnet er over 3½ år, øges mængden, så det svarer til en hel lillefingernegl. Så snart barnet har fået sine kindtænder, er det en god idé at begynde at bruge tandtråd på dit barn.

Vær ikke bekymret for tænderne, selvom barnet bruger sut. Børn har et naturligt suttebehov, og sutten kan være fin i en periode. Dog bør du forsøge at undgå, at barnet overforbruger sutten, og at barnet stadig bruger sut efter 3-årsalderen. Desuden bør du aldrig dyppe sutten i sukker eller honning, da det kan give huller i tænderne.

Undgå saft i flasken og rosiner i tænderne

Det samme gælder, hvis du giver dit barn saft eller juice i sutteflaske. Giv kun barnet mælk eller vand i flasken.

Forsøg desuden at undgå at give barnet for mange rosiner. Selvom barnet sikkert er vild med de små tørrede vindruer, indeholder de meget sukker og klistrer nemt til tænderne. Børst om ikke andet tænderne grundigt, hvis barnet har spist rosiner.

Mens barnet er lille, kan det i en periode skære tænder. Vær ikke bekymret for det – det går for det meste over af sig selv.

Det gør du, hvis barnet slår en blivende tand ud

  • Trøst barnet, og stands en evt. blødning.
  • Find tanden – eller stykket af tanden – og skyl den under ridende vand i 10 sekunder, hvis den er beskidt. Forsøg at undgå at røre ved tandroden.
  • Kom tanden i spyt, mælk eller fysiologisk saltvand – ikke vand fra hanen.
  • Søg tandlæge med det samme – barnets egen, hvis det er inden for åbningstid, ellers tandlægevagten.

Slår barnet en mælketand ud, vil den som oftest ikke blive sat op igen. Kontakt alligevel barnets egen tandlæge for en sikkerheds skyld.

Kilde: Børne- og Ungdomstandplejen i København/www.sundmund.kk.dk.

6-9 år: Træn barnet i at børste tænder selv, og vær opmærksom på 6-årstænderne

Når barnet er mellem 6 og 9 år, skal du stadig hjælpe det med at børste tænder. Nu er det fint at bruge familiens normale tandpasta, så længe den indeholder fluor. Træn barnet i selv at børste tænder, men børst altid efter. Hvis barnets tandklinik anbefaler det, kan det være en god idé også at bruge tandtråd.

Omkring 6-årsalderen får barnet sine første blivende kindtænder, som kaldes 6-årstænderne. De kommer bag ved mælketænderne og kan være svære at se, lige når de kommer frem. Det er vigtigt at børste 6-årstænderne fra starten. Hvis de er svære at nå, kan du forsøge at dreje tandbørsten på tværs.

Giv barnet sund kost

Det, som dit barn spiser og drikker, spiller en vigtig rolle for barnets tænder. Vælg sund og varieret mad, som barnet godt kan lide, og spar på mad og drikke, der indeholder meget sukker. Giv dit barn vand eller mælk til at slukke tørsten med i hverdagen, og lad det kun drikke sodavand og saft ved særlige lejligheder. Det kan være en god idé at indføre 1 dag i løbet af ugen, hvor barnet må få slik, og så droppe det helt resten af ugens dage. Har barnets skole eller institution en kostpolitik, så husk at støtte op om den – også derhjemme.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

10-15 år: Sørg for, at barnet ikke får for mange søde sager

Ved 10-årsalderen behøver du ikke længere at hjælpe barnet med at børste tænder, men du skal tjekke, at barnet får det gjort ordentligt.

Sørg stadig for, at barnet får en sund og varieret kost, og forsøg at undgå, at det får søde sager mellem måltiderne – frugt, grønt, brød og lignende er bedre som mellemmåltid. Spiser dit barn søde sager hele tiden, er der stor risiko for, at det på sigt får huller i tænderne. Prøv derfor at begrænse barnets indtag af slik til at være højst en gang om ugen, f.eks. i form af fredagsslik.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, hvad dit barn drikker. Tørsten skal slukkes i vand eller mælk, og sodavand og saft bør begrænses til ½ liter om ugen. Syren og sukkeret i de søde drikke skader nemlig tænderne.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hold øje med både gamle og nye tænder

Når barnet er mellem 10 og 13 år, bliver de sidste mælketænder løse og falder ud. Det kan dog ske, at der kommer nye tænder frem foran eller bag ved de gamle mælketænder, så barnet i en periode har »dobbelttænder«. Det sker der ikke så meget ved. Se tiden lidt an, hvis mælketænderne ikke falder ud af sig selv, og prøv så at rokke tænderne fri. Sker der stadig ikke noget, så kontakt barnets tandlæge.

Omkring 12-årsalderen får barnet 4 nye kindtænder. De kaldes 12-årstænder og kommer bag 6-årstænderne. Som med 6-årstænderne er det vigtigt at børste 12-årstænderne godt fra starten, og her kan du med fordel hjælpe dit barn. Drej tandbørsten på tværs, hvis de er svære at nå.

Kilde: Børne- og Ungdomstandplejen i København/www.sundmund.kk.dk.

Læs mere om