Gode råd når du køber kniv

Skal du ud og investere i en ordentlig køkkenkniv? Samvirke har samlet en række råd, som hjælper dig med at finde den rigtige kniv.

Pris og kvalitet skal passe sammen

Den dyreste kniv
er ikke altid den bedste. Det vigtigste er at vælge en kniv, der passer
til formålet. Når du har fundet den rigtige kniv til formålet, har
prisen alligevel noget at sige. Spørg dig selv, om det er realistisk at
lave et stykke godt håndværk af godt stål for de penge, kniven koster.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hold kniven i hånden, inden du køber

Skæftet
skal ligge godt i hånden. Hvis kniven ligger dårligt i hånden, så find
en anden kniv. De færreste mennesker vender sig til en kniv, der er
dårlig at holde om. Skæfter med Microban stopper spredning af bakterier.
Skæftet indeholder
et stof, der dræber bakterier. Det kan være en fordel at have på knive,
som man bruger til råt kød for eksempel pilleknive. Glem dog ikke at
vaske hænder alligevel.
Skæfter af træ skal vedligeholdes med paraffinolie. Smør skaftet ind en
gang om måneden. Det er vigtigt at smøre med olien, inden træet begynder
at tørre ud.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Find ud af, hvilken slags stål, kniven er lavet af

Hårdstål
kommer oprindeligt fra Japan, men producenter fra Tyskland, Finland og
USA har halet ind på japanerne. Gå derfor ikke blindt efter en kniv fra
Japan, da der findes dårlige kopiknive på markedet.
Spørg ind til kniven, før du køber. Ekspedienten bør have styr på knivens HRC, som fortæller, hvor hårdt stålet er.
Hårdstålsknive ruster let, fordi stålet er meget rent. Smør derfor
jævnligt knivsbladet med medicinsk hvid olie, det holder rusten væk. Det
er bedst at gøre efter hver vask, men en gang om måneden kan også gøre
det.

Overvej knive med teflonbelagt eller keramisk blad

Keramiske
knive er gode til frugt, salat og grøntsager. Jern kan få for eksempel
salat til ændre farve efter noget tid. Keramiske knive afsætter ikke
stoffer, når man skærer, derfor ser rå fødevarer ofte frisk ud i længere
tid.
Teflonbelægning sørger for, at mad som fisk, tomater og kartofler
ikke klistrer fast til knivsbladet. Teflonbelagte knive har dog kortere
levetid end andre knive, fordi belægningen med tiden skaller af.

Læs mere om