Annoncørbetalt indhold fra Coop Bank

Gode råd, når du drømmer om fritidshus

Drømmer du om at købe et fritidshus med højt til himlen og grønt græs, så start med at kontakte Coop Bank, hvor du kan få rådgivning om dine økonomiske muligheder. I artiklen her får du også gode råd til, hvornår du skal købe, hvordan du forhandler prisen ned, og hvordan du vælger det rette hus

Om et fritidshus er en god økonomisk investering, ved du først den dag, du sælger det. Men drømmer du om at søge ud til et sted, hvor der er højt til himlen, grønt græs, så langt øjet rækker, eller bare ro og fred, kan et fritidshus være en god og tiltrængt investering, der beriger dit liv.

Dog er det vigtigt at se sig for, så du får købt det rigtige og ikke får sat dig for økonomisk hårdt i det, forklarer Helle Stigaard Vestlev. Hun er boligchef i Coop Bank og giver her nogle gode råd til, hvad du skal overveje, når du drømmer om at købe et fritidshus.

Kig på dit behov på den lange bane

”Lige nu har vi corona, og de fleste af os længes ud af vores hjemmevante rammer og ud i naturen. Det kan kickstarte drømmene om eget fritidshus, men det betyder ikke, at et køb nødvendigvis er en god idé. Det er temmelig omkostningstungt at købe fritidshus, så du skal vurdere, om dette er et behov, du også har om minimum 5 år,” siger Helle Stigaard Vestlev.

Hun opfordrer alle boligkøbere til netop at kigge realistisk på, hvor længe lysten til at komme ud mon holder.

”Det koster hurtigt 100.000 kroner til staten, mægler, advokat, realkreditinstitut og bank at købe og sælge en ejendom. Derfor skal du tænke længere end et par år frem - og altså også på den anden side af corona have lyst til at eje et hus, der betyder ekstra udgifter, vedligeholdelse osv. Når det er sagt, så giv drømmene luft under vingerne, hvis det virkelig er lysten, der driver værket,” siger hun.

Om Coop Bank

  • Stiftet i 2013
  • Antal medarbejdere: 60+
  • Banken er funderet i enkle, gennemsigtige bankprodukter, billige priser uden skjulte gebyrer - og fraværet af flotte filialer.
  • Bankens CoopLån 20+ er for fjerde år i træk kåret som Bedst i test af Forbrugerrådet Tænk Penge.

Læs mere på coopbank.dk

Køb kræver økonomisk luft

Skal du købe et fritidshus, er det vigtigt at være realistisk i forhold til, om din økonomi kan bære endnu en udgift. Medmindre du har råd til at købe fritidshuset kontant, hvilket de færreste har.

”Du skal have et tilstrækkeligt rådighedsbeløb, og forholdet mellem den gæld, du optager, og den indtægt, du har, skal hænge sammen. En tommelfingerregel er, at du maksimalt må låne for 3,5 gange din årsindtægt,” forklarer Helle Stigaard Vestlev og understreger, at det er vigtigt at huske, at fritidsboligen jo også skal vedligeholdes.

”Disse ekstraudgifter kommer oven i købssummen og skal tages ud af dit rådighedsbeløb. Desuden skal du som minimum kunne lægge 5 procent af udbetalingen - og allerhelst nøjes med at låne de 75 procent af købssummen, som realkreditten kan dække. Men alt det hjælper vi dig med, så du får overblik og ro i maven, inden du køber,” siger Helle Stigaard Vestlev.

Bor du til leje og foretrækker at blive ved med det, kan køb af en fritidsbolig være en god måde at investere i fast ejendom på. Men et fritidshus er en ekstra investering, og den skal du have luft i økonomien for at have råd til.

”Ellers er det billigere at leje de sommerhuse, du løbende får brug for. Gør derfor op med dig selv, om et fritidshus virkelig er det rigtige for dig, men lad ikke fornuften dræbe din drøm. Jeg har selv sommerhus, og det er skønt - du skal blot se dig godt for,” siger Helle Stigaard Vestlev.

Lån til din energirenovering

  • Selvfølgelig koster det noget at energirenovere din bolig, men renten er meget lav lige nu - så uanset om du vil låne i boligens friværdi, eller om du vil søge om et forbrugslån, så er det værd at undersøge mulighederne.
  • Hvem ved, hvis besparelserne på forbedringerne er store nok, kan de måske ligefrem være med til at finansiere udgiften.

Beregn selv din potentielle energibesparelse og læs om lånemuligheder

Gennemtænk hustype og location

Tænk over, hvilken type fritidshus du ønsker at købe, om du planlægger at udleje dit hus i højsæsonen, og hvor langt du gider at køre, før du kan slappe af i dit fritidshus.

”At købe et sommerhus, hvis finansiering kun hænger sammen via en vis udlejningsfrekvens, er en dårlig idé. For selvom nogle sommerhusområder har været totalt udsolgte under corona, så har andre områder været tomme, fordi tyskere og nordmænd ikke har måttet rejse hertil. Derfor skal økonomien kunne bære i sig selv,” siger Helle Stigaard Vestlev og tilføjer, at udlejning i juli måned da kan være en positiv ekstraindtægt.

Dernæst skal du tænke over, hvor langt du realistisk set gider køre fredag eftermiddag for at nå frem til dit sommerhus, mener hun.

”De fleste vil helst kun køre en time, nogle kan leve med halvanden times kørsel fra egen bopæl. Man skal jo orke det en fredag eftermiddag og en søndag aften. Derfor køber mange sommerhus tæt på, hvor de bor. Mange bornholmere har sommerhus på Bornholm - og mange af dem, der bor i Esbjerg, har på Fanø. Det er praktisk - og giver alligevel mulighed for at trækket stikket på en travl hverdag,” siger Helle Stigaard Vestlev.

Få rabat på dit lån til elbilen

  • Coop Bank giver dig 2500 kroner i rabat på dit billåns etableringsgebyr, hvis du køber en miljøvenlig bil.
  • En miljøvenlig bil vil sige enten en elbil eller en plugin-hybridbil (PHEV) med batteri, som kan oplades ved en stander eller via et strømstik.
  • Bilen må maks. være tre år gammel, og din rabat fratrækkes automatisk ved etablering af dit billån.

Læs mere om lån til elbiler

Køb uden for sæson og pres prisen

Det er umuligt at sige præcis, hvornår det rigtige tidspunkt at købe på er. Men et kig på sælgerne vidner om, at påske og foråret er der, hvor mange sætter sommerhuse til salg. Venter du til efteråret, kan du til gengæld være heldig at kunne gøre en god handel og presse prisen, fordi både du og sælger kigger ind i en vinter uden brugs- eller udlejningsværdi.

”Sådan plejer vi klassisk at kigge på sæsonerne for huskøb. Men alt det har corona vendt op og ned på. Vi kan ikke rejse udenlands, og mange er desperate for at komme ud af byerne, hvilket giver tidligere uinteressante huse en chance og presser priserne opad. Sommerhussalget under corona har slået alle tidligere succesperioder, for nu har alle pludselig opsparede rejsebudgetter til udbetalingen,” siger Helle Stigaard Vestlev og tilføjer:

”Desuden har mange opdaget, hvor dejligt det er at holde ferie i Danmark - og at vi ikke behøver at tage på CO2-tunge charterrejser, men kan nyde ro og fred herhjemme. At se kvaliteten i ild i brændeovnen efter en lang gåtur i blæsten ved havet harmonerer godt med tidens tendenser - og de, tror jeg, er kommet for at blive.”

Denne artikel er sponsoreret og lavet i samarbejde med Coop Bank.