God stil på foderbrættet: Den rigtige fuglefodring

I vinteren flyver flere af fuglene sydpå, men et par få bliver tilbage og holder det kolde vejr ud. Når føden bliver sparsom, vælger mange at fodre fuglene i haven, men hvad er egentlig god stil på fuglefoderbrættet?

En foderautomat holder fugle og foder adskilt, så der ikke kommer fugleklatter og andet i foderet, som ikke skal være der.

Skal, skal ikke

Der er flere holdninger til at fodre fuglene i vinterperioden. Det kan være svært at gennemskue, hvad der er godt og skidt for bestanden. Nogle mener, at det er helt naturligt, at de svageste fugle må lade livet gennem vinteren, da det styrker genmassen, der videreføres. Andre mener, at vi har et ansvar over for fuglene, da det er menneskets indvirkning på naturen, der har gjort det svært at finde mad.

Hvilken holdning, du indtager, skal være helt op til dig selv, men hvis du vælger at fodre fuglene, der lægger vejen omkring din have, er der dog et par ting, du skal sørge for at have in mente, hvis det skal gøres ordentligt.

Hold brættet rent

Foderbrættet kan hurtigt blive en cocktail af smittefarlige sygdomme for fuglene, og hvis der fanges en omgang fuglesalmonella i foderet, kan det hurtigt rydde godt ud i bestanden. Sørg derfor for at holde rent på brættet. Overhæld med kogende vand i ny og næ, og hvis du har mulighed for det, kan det være en god ide at skifte foderbrættet helt ud en gang om året.

Få dig en automat

Overvej, om du skal anskaffe dig en foderautomat, hvor fuglene ikke har direkte adgang til foderet. Så slipper du og de for fugleklatter i foderet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Siger man A, må man også sige B

Er du gået i gang med at fodre, sidder du i saksen. Fuglene bliver lynhurtigt afhængige af det foder, du lægger ud, så hvis du er begyndt, skal du fortsætte vinteren igennem.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gør det naturligt

Er du ikke meget for snedkerarbejde, eller vil du hellere gøre det naturtro, så plant nogle buske eller træer, som fuglene kan få glæde af. Det kunne eksempelvis være frugttræer, buske med bær, tjørn eller nøddebærende planter.

Hold katten væk

Fuglefodring kan hurtigt blive til kattefodring, hvis der rumsterer katte i nabolaget. Sørg derfor for, at katten ikke kan komme til foderbrættet. Eksempelvis ved at lave pælen til foderhuset af metal, så der ikke kan kravles på den.

Start fodringen tidligt

Har du planlagt at fodre fugle, skal det foregå fra de tidlige efterårsmåneder. Samtidig skal du også sørge for, at der er mad tidligt på dagen. Der er tale om morgenmad - ikke brunch.

Placer brættet rigtigt

Sørg for at brættet står et åbent sted i haven, så fuglene ikke kan blive overrasket af rovdyr fra buskene. Stil det bagerst i haven og væk fra vejen, så fuglene får madro.

Fed mad er god mad

Mejsekugler med højt fedtindhold giver polstring til at overleve vinteren. Neg er derimod ikke særligt attraktivt for fuglene. Sørg for at din kornblanding er af god kvalitet, så kommer der flest fugle.

Mad og drikke

En ordentlig omgang korn uden vand, kan være en svær portion at sluge. Overvej, om du skal anskaffe dig et fuglebad, når du nu alligevel er i gang. Hvis du gør det, så sørg for, at det er rent, og at der er frisk vand hver dag.

Pas på rotten

Hvor der er mad, er der rotter. Læg maden ud tidligt på dagen og ikke mere, end der bliver spist.  Har du mistanke om rotter, så læg mel ud omkring foderbrættet, så du kan se sporene. Hvis der er rottespor, så stop fodringen og ring til kommunen. 

Kilder: Gyldendals grønne forbrugerleksikon og Dansk ornitologisk forening

Læs mere om