Giv lyd

Kollega-kor. Nogle elsker at synge. Andre hader det. At synge i flok kan gøre det lettere også at arbejde sammen

Klokken er 10 minutter over ni denne fredag morgen. De sidste 10 minutter har 25 arkitekter, ingeniører, civilingeniører, konstruktører og koordinatorer fra entreprenørfirmaet NCC's renoveringsafdeling rullet med deres tunger, pruh'et og truttet med deres læber. Stående i tæt flok, skulder mod skulder, skråler de teksten på formiddagens første sang. »Vi ved. at sangen er det allerførste her.« Og det giver varmen. Trøjerne ryger af.

Det er dag to på renoveringsafdelingens fælles seminar. Et seminar, hvor de skal finde ud af, hvordan de kan blive endnu bedre til at arbejde sammen. Mens torsdagen er gået med erfaringsdeling og samtaler om strategi, skal fredag formiddag være helliget noget mere praktisk.

Derfor har gruppen inviteret sangtræner Gitte Degn Calstrup. Hun sidder godt placeret bag sit medbragte elektriske klaver, og gruppens første skeptiske kommentarer: »Det er løgn. Vi skal synge! Jeg hader at synge...« er nu afløst af opmærksom lytten.

»Hvis I blot har en lillebitte pivfalsk lyd at give - så giv den,« siger kvinden, der selv kan præstere den klareste sang.

Gruppen svarer på den skønnes opfordring med toner, som nogle gange rammer rent og andre gange helt ved siden af. Og lyde. Nogle skønne, andre mindre skønne. Og så bliver der grinet stort.

Lyden indefra.

Gitte Degn Calstrup altid sunget. Og undervist i sang, siden hun begyndte på Det Jyske Musikkonservatoriums afdeling for Rytmisk og Bevægelse i Silkeborg.

»Jeg har altid syntes, det var fedt flytte folk. Det giver mig en masse og jeg bliver dybt rørt, når jeg oplever, at menneskers modstand - mod synge - opløser sig,« siger hun og opfordrer de 25 nyslåede korsangere til at op med at tænke så meget over det, nu er midt i.

»Sluk ørerne, smid dem ud ad vinduet og giv lyd. Så kommer lyden indefra.

Det er den lyd, du har med dig. Og vi giver os selv lov til at udtrykke os, vokser vi.« NCC er ikke den eneste virksomhed, griber til kor og sang, når de ansatte puffes lidt tættere sammen. Det verdensomspændende softwarefirma SAS har haft sangeren og komponisten Manuela Lærke-Engelschmidt med 16 måneders personaleudviklingsforløb hos afdelingen for marketing og kommunikation.

Direktør Lars Sander Matjeka fra SAS Institute udtaler: »Af og til blev den enkelte medarbejder skubbet uden for sin komfortzone. flere gange var det tydeligt, at det døre til helt nye sider af det menneske.

Personen fyldte mere i rummet, ryggen og fik fornyet energi. Det at overskredet nogle grænser sammen også styrket medarbejdergruppens af at være en gruppe. De har hinanden som kolleger.« Også hos medicinalvirksomheden Pharmas afdeling i Ballerup bliver brugt aktivt på arbejdspladsen. aftenskolen Rytmisk Center har de sidste tre år tilbudt korsang.

Hver torsdag fra 16 til 18.10 kan alle ansatte troppe op og for en lille klat penge få undervisning i korsang - på tværs af afdelinger og ledelseslag. Der er hverken krav om at kunne synge forinden optagelsesprøve.

Laborant Tina Stampe var med til at starte koret for tre år siden. Hun fortæller, at koret både har gjort hendes større og stærkere.

»Det er super meget nemmere at sammen, når man kender folk på måde. Når jeg bevæger mig rundt på støder jeg altid på nogen, som jeg kan småsnakke med. Og så arbejdspladsen, det stort, da vi til et større virksomhedsarrangement blev bedt om at synge vores kolleger inde i Operaen. Det fantastisk - og grænseoverskridende.

Syngende samarbejde.

Grænseoverskridende er også den næste øvelse, gruppen fra NCC stilles overfor. De kaster sig ud i Erskine Hawkins' gamle og velkendte sang »Tuxedo Junction« En del af gruppen får lært at sige »bop« og en anden del »bubop«, og en tredje del af gruppen synger teksten: »Way down south, in Birmingham«. Ikke nok med det. Snart beder Gitte Degn Calstrup dem også om at gå rundt mellem hinanden og synge hver deres del.

»Kor er en fantastisk samarbejdsøvelse,« siger hun og spørger dem, om de også kan kigge på hinanden, når de møder hinanden. Samtidig med, at de synger hver deres lille del af sangen.

Og måske kan de også danse? »Kan I holde fast på jer selv samtidig med, at I lytter til de andre. Tør I være i kontakt med jeres kolleger? Samtidig med, at I ikke selv er helt sikre på, hvad I laver?« Det kan og tør arkitekterne, ingeniørerne, civilingeniørerne, konstruktørerne og koordinatorerne. Mens de vandrer syngende rundt mellem hinanden, swinger og gynger det. De synger kraftigt, de synger svagt, de lytter, og de den stemme, som de har hver især.

Og så skal der synges solo. Til Nannas 1980' er-hit »Afrika«. Koordinator Susanne Bindslev træder ud af korets trygge ramme, og mens alle kollegerne står og vipper fra side til side, hun lidt selvfedme af 80' ernes danske sangstjerner og synger »Alle går vi rundt i vores egen lille verden...«

Selvom hun har været en del af virksomhedens revyhold og i den sammenhæng stået foran 600 kolleger, er det her noget helt andet.

»Hænderne rystede lidt, da jeg færdig. Jeg var virkeligt trådt ud af min trygge verden. Egentligt havde jeg ikke troet, at jeg indeholdt det,« siger Susanne Bindslev.

»Grænseoverskridende er også grænseudvidende,« konstaterer Gitte Degn Calstrup og roser gruppen for at have en tryg atmosfære. Og i øvrigt lyde godt.

»I er lige til at sælge på Strøget. Kan selv høre, at det lyder godt?« Og ja. Det kan de.


Syng dog

Sang fremmer en dybere vejrtrækning og en bedre iltning blodet. Det har en positiv virkning på kredsløb og stofskifte og medfører afslapning spændte muskler.

Når vi synger, er der belønningsområder i hjernen, der blusser Det fremmer produktionen af dopamin og endorfin. To hormoner, som har indflydelse vores fornemmelse at have det godt.

Undersøgelser viser, musik skærper indlæringsevnen og styrker de sociale kompetencer.

Desuden bliver børn bedre til at begå sig Sangen giver en oplevelse af fællesskab, styrker deres identitet og modner samspil med andre.

En svensk undersøgelse af sangglæde blandt amatører har dokumenteret, at individuelle sangtimer har en positiv indvirkning på immunforsvar ( målt ved det kræfthæmmende TNF-alpha) og lykkefølelse ( målt ved det såkaldte kærlighedshormon oxytocin).

En anden undersøgelse fandt frem til, at mennesker, der deltager i korsang, oplever flere positive følelser og et forhøjet immunforsvar ( målt ved S-IgA) og et formindsket stressniveau ( målt på spytkortisol) sammenlignet med dem, der kun lytter til korsang.

Kilder: Sangens År, New Scientist, Integrative Physiological & Behavorial Science og Journal Behavorial Medicine.

Læs også artiklen "vi bliver slået an"

Læs som PDF:

Artikel side 1

Artikel side 2

Artikel side 3

Artikel side 4

Se, hvad vi ellers skriver om: #sundhed og #helbred