FOKUS
genbrug
Alle kyllinger, både konventionelle og økologiske, opdrættes typisk i flokke.
NEJ: Kyllingerne har mulighed for aktivitet og bevægelse. I en standardstald med 20 dyr per kvadratmeter er udfoldelsesmulighederne dog begrænset i kyllingernes sidste leveuge.
BÅDE OG: Våd strøelse, tis og afføring kan svide trædepuderne under kyllingernes fødder. Det kan blandt andet ske, hvis kyllingerne står meget tæt sammen i stedet for at sprede sig i stalden. Der er lovkrav om at bruge tør og porøs strøelse i staldene. Kyllingernes fødder bliver tjekket på slagteriet, og landmanden bliver straffet økonomisk, hvis der er mange svidninger.
NEJ: Alle kyllinger, både konventionelle og økologiske, opdrættes typisk i flokke, som er meget større end naturlige flokstørrelser, men der er ikke studier, der viser sammenhæng mellem flokstørrelse, stress og lidelse.
NEJ: Slagtekyllinger næbtrimmes ikke. Fjerpilning og kannibalisme er ikke et problem ved slagtekyllinger.
JA: Halthed er et væsentligt velfærdsproblem hos kyllinger. Problemet stiger med kyllingernes alder og vægt. Halthed er mindre udbredt blandt langsomt voksende kyllinger og kyllinger, der har gode muligheder for aktivitet og bevægelse.
JA: Alle kyllinger har fri adgang til foder og vand gennem hele livet.
NEJ: Kyllinger har ikke kronisk dårlig mave.
NEJ: Der er ikke antibiotika i kyllingers foder. De må kun få medicin ved sygdom og efter dyrlægens anvisning.
BÅDE OG: Økologiske kyllinger har i forhold til standard indendørs kyllinger mere plads, adgang til grovfoder, vokser langsommere og har adgang til udeareal. Generelt har økologiske kyllinger derfor en bedre dyrevelfærd end indendørs kyllinger. Der er dog mange muligheder for at forbedre indendørs kyllingers velfærd, hvilket adskillige producenter gør.
NEJ: Kyllinger skal have minimum 6 timers mørke i døgnet.
NEJ: Slagtekyllinger transporteres typisk maksimalt i 8 timer. Der er ingen krav om, hvor lang tid kyllingerne må være undervejs. Men de skal fodres og vandes senest efter 12 timers transport. I 2011-2014 var den gennemsnitlige afstand fra stald til slagteri 115 km - altså typisk under 8 timers transport.
JA: Alle kyllinger, der slagtes i Danmark, bedøves før slagtning. Kyllingerne bliver hængt op i benene, får ført hovedet ned i et vandbad med strøm og får efterfølgende skåret halsen over. Fra fjerkræet hænges op i benene, til det bedøves i vandbadet, må der ifølge Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets anbefalinger maksimalt gå 1 minut.
Strømmens styrke og varighed i vandbadet skal være indstillet, så det sikres, at dyrene omgående mister bevidstheden og ikke genvinder den, inden døden indtræffer.
Denne artikel er sponsoreret og lavet i samarbejde med De 5 Gaarde.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10