Frijsenborg kyllingedagbog - dagbog fra en kylling
0 dage gammel: Æg i lange baner
Frijsenborg opdrætter 7,5 millioner slagtekyllinger om året. Nogle af os befinder os inde i æggene her. Normalt ankommer vi som daggamle kyllinger til staldene med lastbil fra et rugeri. I denne stald tester Frijsenborg en særlig maskine, som placerer de klækkemodne æg i strøelsen på staldgulvet – 300 ad gangen. Det sparer os for en køretur. Vi ligger i nogle bløde spåner. Den mørke strøelse ved siden af er en blanding af spåner og spagnum, som vi skal vokse op i.
2 dage gammel: Skal, skal ikke …
Æggene bliver leveret 3 dage tidligere, end vi forventes at klække. Nogle af os bryder ud af skallen allerede næste dag - andre bliver i ægget et par døgn endnu. Æggene er placeret, så vi kan bevæge os væk fra rækkerne. Temperaturen i stalden er afgørende for vores trivsel, så den bliver løbende overvåget og tilpasset. Nogle af os får sågar målt vores temperatur med et øretermometer.
3 dage gammel: En madpakke i maven
Det er anstrengende at kæmpe sig ud af et æg, så jeg er temmelig udmattet, når jeg kommer til verden. Derfor tager jeg lige en slapper i strøelsen på staldgulvet, hvor varmen er skruet op til behagelige 34 grader. Det haster heller ikke med at komme hen til foderet – ligesom nyfødte menneskebørn har jeg en medfølgende ’madpakke’ i maven til det første stykke tid. Jeg vejer cirka 45 g. Det er lidt mindre end et almindeligt råt æg.
3 dage gammel: Sammen i slæng
Det er naturligt og trygt for os at søge sammen i mindre flokke. Bare rolig: det er ikke noget med bander. Snart bevæger vi os rundt sammen i stalden og spiser af foderet, som er lagt ud til os på nogle måtter. Menuen er en blanding er soja, hvede og majs i piller. Vi får også tørret og snittet ramsløg fra Frijsenborgs skove. Frijsenborg har kyllingestalde i flere størrelser. Vi er cirka 60.000 kyllinger i denne stald, når alle æg er klækket.
1 uge gammel: Kongerne af Frijsenborg
Da jeg var helt lille, kunne jeg godt lide at putte mig ved lucernegræsballerne, der er placeret rundt omkring i stalden. Nu er jeg 1 uge gammel og vil gerne stå og trone på lucerneballerne. Der opstår naturligt en rangorden mellem os, så det er ikke alle, der får plads på tronen. Lucernegræsset er også vores grovfoder. Det er fuldt af fibre og godt for fordøjelsen. De første uger vokser jeg især i højden og ser måske lidt ranglet ud. Men bare vent - senere får jeg mere fylde på kroppen.
2 uger gammel: Lyset står op og går ned
Der er mørkt i stalden 6 timer i døgnet fordelt over 2 perioder. Så sover vi alle sammen. Lyset bliver tændt og slukket langsomt – ligesom når solen står op og går ned. Nogle af os vågner med det samme og drøner hen til truget for at spise. Andre foretrækker at snooze lidt - på den måde undgår vi trængsel om morgenmaden. Når lyset langsomt forsvinder igen, ved vi også instinktivt, at vi skal drikke og spise os mætte, inden vi skal sove.
3 uger gammel: Fra gul til hvid
Mine nuttede gule dun bliver efterhånden afløst af hvide fjer. Jeg er nu cirka 3 uger gammel og kan godt se lidt afpillet ud, mens omklædningen står på. Ud over at spise, drikke og sove bruger jeg bl.a. tiden på at løbe efter nogle af de andre, hvis de ser ud til at have noget lækkert i næbbet. Mennesker synes, det er underholdende at kigge på, men det er kun et fåtal, som oplever det på nært hold. Ganske få af dem har adgang til stalden, og de skal være klædt i særlige hygiejnedragter.
Vi bliver besigtiget flere gange dagligt og er videoovervåget i døgndrift, så der bliver holdt øje med os.
3 uger gammel: Verandavejr
Når vi er 18-20 dage gamle, kan vi komme ud i den friske luft på verandaerne langs stalden. Nogle af os haster derud, når lågerne bliver åbnet, mens andre foretrækker at blive inde i stalden. Under verandaens tag er vi i ly for regnen, og et fluetæt net sikrer, at der ikke kommer insekter ind til os. En enkelt flue med campylobacter kan inficere en hel staldfuld kyllinger, så afskærmningen er uhyre vigtig. Verandaerne bruger vi, når vejret er til det. I vinterligt vejr bliver vi alle inden døre.
4 uger gammel: Fitness for fjerkræ
Nu er jeg næsten udvokset og mere fyldig og kødfuld. Jeg kan godt lide at rode i lucernegræsset eller bruge græsballerne som et fitnesscenter, hvor jeg kan hoppe op og ned. Det ligger også til min natur at gå og skrabe i underlaget. Sammen med ventilationen i stalden er det med til at holde strøelsen på gulvet tør. Et tørt underlag er vejen til nogle flotte kyllingefødder, der kan eksporteres til asiatiske lande som en populær snack.
4 uger gammel: Fuglebolde i XL-format
Frijsenborgs hjemmelavede fuglebolde er lavet af lucernegræsballer, som er hængt op i nogle store net på verandaerne. Jeg bruger dem som både beskæftigelse og mad. Vi kan bevæge os frit rundt i stalden og på verandaerne. Pladsforholdene har stor betydning for vores trivsel. Når vi bruger musklerne, undgår vi at få problemer med vores ben. Frijsenborg Herregårdskylling har Coops dyrevelfærdsmærke ’Det Gode Staldliv’. Mærket kræver blandt andet, at kyllingerne får grovfoder og har omkring 20 procent mere plads end lovgivningens mindstekrav for konventionelle landbrug.
5 uger gammel: Slutspurt ved truget
Der er trængsel om fodertrugene i den sidste uge af vores liv. Foder- og vandforsyningen styres automatisk, og vi har fri adgang til mad og drikke. I løbet af mit 36 dage lange liv fortærer jeg omkring 3,7 kg foder. Min egen vægt bevæger sig fra 45 g til cirka 2 kg. Slagtekyllinger lever hele livet i den samme stald.
Som nyudklækkede kyllinger har vi derfor masser af plads, mens der er mere trangt i stalden i dagene op til, at vi bliver hentet og kørt til slagteriet.











Denne artikel er sponsoreret og lavet i samarbejde med De 5 Gaarde.