Fredagsslik er blevet hverdagsslik

16,8 kilo slik om året
Slik kan nydes i stort set alle livets situationer, og slik er ikke længere forbeholdt børn og festlige lejligheder. Fredagsslik er blevet til hverdagsslik – også for de voksne. Ifølge en rapport fra Nordisk Ministerråd spiser danskerne i gennemsnit 16,8 kilo slik og chokolade om året, og tal fra en analyse om de voksnes slikforbrug fra FDB Analyse viser, at næsten hver tredje voksne dansker spiser chokolade, og hver fjerde spiser kage på en gennemsnitlig dag.
De voksne sliksyndere
FDB Analyse fangede flere voksne med dårlig samvittighed over deres slikindtag. 36 procent af danskerne synes selv, at de spiser for meget slik og søde sager, og næsten hver fjerde synes, at det er svært at styre sit slikforbrug.
Det er mest kvinderne, der har dårlig samvittighed. Her synes 44 procent, at de spiser for meget slik, mens det samme kun gælder for 28 procent af mændene.
Derudover har 48 procent slik i hjemmet, der kun kommer frem, når børnene ikke er til stede, og hver femte voksne har oplevet det samme med deres forældre, da de selv var børn.
Voksne er glade for slik
»Vi får for meget sukker, og det er hovedsageligt sukker i fast form som slik, kage og søde sager, og meget tyder på, at de børn, der vokser op med meget slik, også spiser mere slik som voksne,« siger specialkonsulent i sundhed og ernæring hos FDB, Joan Preisler.
Joan Preisler mener, det er ret ligetil: Er slik tilgængeligt i hjemmet, indtager man mere af det.
Undgå for mange søde sager og sodavand
Ifølge Fødevarestyrelsen får hver dansker i snit 20 kilo sukker om året, hvilket de betegner som alt for meget. Derfor lyder deres råd at undgå for mange søde sager, slik og sodavand. Men Joan Preisler ser, at det er meget få danskere, der overholder de officielle kostråd.
Den nye Madpyramide, som FDB lancerede tidligere i år, tillader op til 12,33 vingummibamser eller 12,87 lakridser om dagen. Men kun, hvis man samtidig holder sig fra kage og alkohol, og det gør det svært for mange at overholde anbefalingerne.
Vi skal nyde den usunde mad
Det største problem, Joan Preisler ser, er dog, at mange voksne ikke
nyder de usunde sager, men bare spiser dem af vane - og får dårlige samvittighed bagefter:
»Problemet er, at den dårlige samvittighed får os til at spise endnu mere usundt – med endnu mere dårlig samvittighed til følge. Derfor burde vi blive bedre til at nyde den usunde mad, og så ville vi sandsynligvis spise mindre af den, fordi vi ikke har dårlig samvittighed længere,« mener Joan Preisler.
Mindfull spisning kan få os til at nyde maden
Per Brændgaard, der er cand.scient i human ernæring, kan fortælle, at man ved at nyde slikket rigtigt, kan ende med at spise mindre af det. Nydelsen aftager nemlig gradvis, og derfor giver det mening at stoppe med at spise, når man ikke længere nyder det.
»Man spiser tit videre på mindet om den første mundfuld fra slikposen, men nydelse er foranderligt, så lad dig vejlede af den, og stop når du ikke længere føler den,« siger han.
Nærværende slikspisning uden dårlig samvittighed
Per Brændgaard giver nogle gode råd til, hvordan man kan nyde sit slik bedre:
»Dybest set skal man være nærværende, mens man spiser. Man må ikke gøre andre ting samtidig, og man skal tage opmærksomheden væk fra alle tanker om dårlig samvittighed, mens man spiser sit slik.« Han råder til at rette opmærksomheden mod smagen, følelsen af slikket i munden, duften og synet af det og følelsen af at røre ved det.
»I bund og grund skal vi gå ind til hvert stykke slik, som om det er første gang, vi smager det,« siger Per Brændgaard.