Forstyrrelser bag rattet: Sådan påvirker opkald, radio og gættelege din kørsel

Mange benytter bilturen til og fra arbejde til at klare et par telefonopkald. Andre lytter til radio for at slå tiden ihjel. Gættelege med børnene eller samtaler med partneren kan gøre turen sjovere og kilometerne kortere. Men hvordan påvirker de forskellige aktiviteter mon dit fokus på trafikken, hvis det er dig, der sidder bag rattet?

Skråler du med på sangene i radioen?

De 4 former for uopmærksomhed

Man taler om 4 former for uopmærksomhed bag rattet. 

  • Visuel: Når du ser væk fra trafikken
  • Kognitiv: Når du har tankerne et andet sted end trafikken
  • Motorisk: Når du slipper rattet med en eller begge hænder
  • Auditiv: Når du lytter efter andet end trafikken

Den farligste form for uopmærksomhed er, når chaufføren kigger væk fra vejen. Jo flere sanser du bruger på andet end at køre bil, jo farligere er det.

Kilde: sikkertrafik.dk

Samtaler i telefon giver 4 gange forhøjet risiko for ulykker

Undersøgelser udført af forskere på Utah University har vist, at der er fire gange forhøjet risiko for en ulykke, hvis du taler i telefon, i forhold til at du samtaler med en medpassager i bilen. Det er vel at mærke, uanset om telefonen er håndholdt eller håndfri, siger Andreas Højlund.   

“En forklaring kan være, at den samtalepartner, du har i røret, ikke har nogen anelse om, hvilken situation du sidder i, og derfor ikke kan hjælpe med at tilpasse samtalen efter trafikken.”

En medpassager kan hjælpe med at holde øje med trafikken

Samtale med en medpassager er til gengæld ikke farligere end slet ikke at samtale, viser studierne. Forklaringen kan være, at en medpassager i modsætning til en samtalepartner i telefonen har mulighed for at hjælpe med at være opmærksom på trafikken og for at tilpasse sin samtale efter trafikken, siger Andreas Højlund.         

Radioen kan både være en god og forstyrrende ven 

Sidder man alene i bilen, kan radioen være en god ven, som kan holde dig med selskab på lange køreture. Omvendt kan den “fange dig” ind, så du mister dit fokus på kørslen.

“Hvis man sidder og lytter til radio og ikke skal forholde sig yderligere til det end at lytte adspredt og måske synge lidt med, så har det for de fleste en forholdsvis lav kognitiv belastning. Hører man til gengæld taleradio, podcast eller musik, som man er særligt optaget af, bør man måske lige mærke efter, hvor meget opmærksomhed man bruger på det,” siger Andreas Højlund.     

Leg lege, der skærper opmærksomheden på trafikken

Der findes mange sjove lege, man kan hygge sig med, når bilturen føles lang. Flere af dem indebærer, at man skal tænke hurtigt, huske mange informationer eller gætte koder, hvilket kræver en vis hjerneaktivitet. Også her må chaufføren gøre op med sig selv, om det går for meget ud over kørslen, hvis han eller hun leger med, siger Andreas Højlund. 

Se, hvad vi ellers skriver om: #biler, #køresikkerhed og #trafik