Annoncørbetalt indhold fra Coop Forsikringer fra Topdanmark

Forsikring for dummies: Har du styr på dine forsikringer? Eller betaler du for unødige forsikringer?

Der kan være mange grunde til at kigge sine forsikringer efter i sømmene. Det kan være, at du bor i et gammelt hus eller lige er begyndt at dyrke bjergbestigning. Måske er du flyttet sammen med kæresten – eller måske er det bare flere år siden, du sidst undersøgte, om dine forsikringer var de rigtige for dig, og om du betalte for meget for dem.

Hver 13. dansker har ikke en indboforsikring, der blandt andet dækker, hvis der er indbrud i boligen. 

Du ved (måske) ikke nok om forsikringer

Hvis du ikke har fuldt overblik over dine forsikringer, kan du trøste dig med, at du ikke er alene. I en undersøgelse fra analyseinstituttet Opeepl svarer 68 forsikringsrådgivere, at 6 ud af 10 danskere kun i nogen eller lille grad forstår deres forsikringer.

Nogle betaler for unødvendige forsikringer Og den er god nok. Det er ikke ualmindeligt, at kærestepar, der er flyttet sammen, betaler for 2 indboforsikringer, selvom de kun får udbetaling fra ét selskab, hvis de får en skade. Eller at folk tegner private ulykkesforsikringer, selv om de har en tilsvarende forsikring via deres arbejde, som også gælder i fritiden.
Men det er heller ikke let. For hver gang en forsikring beskriver alle de områder, den dækker, er der også en række undtagelser. Og når man sammenligner forskellige forsikringer, er der fordele og ulemper ved hver eneste, så det er slet ikke nok kun at se på prisen.

Hvad er den vigtigste forsikring, som du skal have?

Et ‘must have’ er en indboforsikring. Den dækker alt det, der ville falde ud af din bolig, hvis du vendte den på hovedet, og så lidt til. Ikke alle har tegnet en indboforsikring. Ifølge brancheorganisationen Forsikring & Pension står hver 13. dansker tilbage uden erstatning, hvis tyven har tømt hjemmet.

Sørg for at have bevis for, at du ejer indboet

For at få fuldt udbytte af sin forsikring er det en god idé at have bevis for, at du ejer indboet. Hvis dit tv bliver stjålet, er det for eksempel godt at have gemt kvitteringen, men det er også en god idé at tage billeder af sit indbo, fordi det viser, hvad du ejer, og hvilken værdi det har. Det kan også hjælpe dig til at fastsætte forsikringssummen rigtigt, så du hverken er underforsikret eller betaler for at forsikre værdier, du slet ikke ejer.

Visse ting er måske ikke dækket i din indboforsikring  Vær opmærksom på, at visse ting i din indboforsikring ikke nødvendigvis er dækket. Det kan for eksempel være cykler, kostbare smykker og kunst eller andet ’særligt indbo’. Her kan du få brug for en tillægsforsikring.

En ulykkesforsikring skal tilpasses den enkelte

En ulykkesforsikring kan være med til at give en grundlæggende tryghed, så man ved, at man økonomisk er dækket ind, hvis man skulle komme ud for en skade eller et uheld, der eventuelt giver varige mén.

Ulykkesforsikringer skal om ikke skræddersys, så tilpasses den enkeltes liv, alder, familieforhold og hobbyer. Derfor er det vigtig at være opmærksom på, hvordan forsikringen er skruet sammen, hvis man for eksempel dyrker farlig sport som bjergbestigning, hvis man kører på motorcykel og knallert eller flyver privatfly.

Du skal overveje størrelsen af forsikringssummen Udgiften til en ulykkesforsikring vil typisk stå i forhold til den erstatning, du ønsker. Du skal derfor overveje størrelsen af forsikringssummen, og hvor lille eller stor en skade skal være, før forsikringen træder i kraft, og om den for eksempel også skal omfatte tandskader.

Er der lovpligtige forsikringer?

Hvis du har bil, er der ingen vej uden om. Loven siger, at du skal have en ansvarsforsikring på dit motorkøretøj, så andre mennesker er dækket, hvis du påfører dem en skade. Kaskoforsikringen derimod er frivillig. Den dækker skader på din bil i tilfælde af f.eks. trafikuheld, hærværk eller tyveri. Hvis andre skader din bil uden at efterlade et visitkort, dækker den også. Du skal dog betale selvrisikoen.

Prisen for en kaskoforsikring er blandt andet afhængig af din alder, dine skadesfri år, forsikringssummen og størrelsen af din selvrisiko.  Derudover varierer det fra selskab til selskab, hvad forsikringen i øvrigt omfatter – det kan for eksempel være vejhjælp eller en lånebil, mens din egen bil er på værksted.

Særligt for husejere

Er man husejer, er en husforsikring en god investering. Den dækker omkostninger på uventede skader, hvis kælderen for eksempel pludselig står under vand, eller der går ild i huset.

Husforsikringer er meget forskellige - både i forhold til, hvordan du er dækket, og hvad du skal betale.

Husforsikringer har ofte flere niveauer

De fleste husforsikringer består ofte af flere niveauer. Der er som regel en basishusforsikring, der typisk dækker skader på huset som følge af skybrud, storm eller lynnedslag, hærværk og indbrud. Man kan overveje særlige tillægsforsikringer, der dækker råd, svamp og insektskader som følge af fugt, og hvis du bor et sted, hvor der er rotter og mus, kan det være en fordel at have tilvalgsdækning på skader, som er forvoldt af dyr.

Hvordan finder man den rigtige forsikring til den rigtige pris?

Priser og vilkår for forsikringer forandrer sig løbende. Derfor er det en god idé jævnligt at tjekke op på dine forsikringer. Det kan betyde, at du enten kan får den samme forsikring billigere i et andet selskab – eller måske betale det samme og få flere fordele med i købet.

Indrømmet, det tager tid at sætte sig ind alle de mange selskabers forsikringstilbud. En genvej er www.forsikringsguiden.dk, der er udviklet af Forsikring & Pension i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk. Her kan man få et hurtigt og nemt overblik over en række forsikringsselskabers udbud af forsikringsprodukter, så man lettere kan vælge den rigtige forsikring til den bedste pris.
 
Kilde: Forsikring & Pension, Forbrugerrådet, Analyseinstituttet Opeepl

Denne artikel er sponsoreret og lavet i samarbejde med Coop Forsikringer fra Topdanmark.

Læs mere om