Forældre skal lære at gå i skole

Det er børnene, der bliver budt velkommen på skolebænken, men forældrene skal også tages deres andel i skolegangen.
Godt fællesskab er vigtigt i skolen
Skoletasken er stadig helt fin og uden en skramme, og blyanterne i det nye penalhus er spidse og klar til brug. Det er med en god blanding af stolthed og sommerfugle i maven, at børnene sætter kurs mod den skole, der de næste mange år skal danne ramme om en hverdag, der forhåbentlig er fuld af både viden, leg og gode venskaber.
Men det er ikke kun de nye børn i klassen og deres lærere, der begynder på noget nyt. Forældrene har et stort ansvar for, at børnene kommer til at trives sammen i en klasse.
Anette Aaby Hansen er projektleder og står bag hjemmesiden forældrefiduser.dk, der et samarbejde mellem Trygfonden, Det Kriminalpræventive Råd og Skole & Forældre. Hun forklarer:
»Den bedste måde, du som forældre kan hjælpe dit barn og skabe et godt fællesskab i den nye klasse, er ved at engagere dig fra starten og lære de øvrige forældre at kende. Ved at lave aktiviteter med både forældre og børn, undgår man konflikter og styrker sammenholdet i klassen. På den måde forebygger man mobning. Når der er sammenhold omkring børnene, er der også sammenhold blandt børnene.«
Derfor skal forældrene kende hinanden
- Når børn oplever, at deres forældre hygger sig sammen, kan mobning mellem børnene nemmere undgås.
- Det er lettere at tage de svære snakke med forældre, man kender, end med fremmede.
- Fællesskab giver rum til at udtrykke bekymringer, og det bliver legitimt at indrømme, at der er noget, man ikke har styr på, eller undrer sig over.
- Hvornår skal børnene have mobiltelefon? Hvad mener vi om rygning? De snakke bliver lettere, når de foregår blandt mennesker, der kender hinanden.
- Det er nemmere at undgå misforståelser og usikkerhed. Fordomme og forudfattede holdninger har det med at forsvinde, når man konfronterer dem.
- Når forældrene viser, at skolen er et vigtigt sted, smitter det af på børnene.
Engagementet skal gøres nemt
Tanken med Forældrefiduser er, at det skal være nemt at engagere sig og lave arrangementer for både forældre og børn. Erfaringerne viser nemlig, at de fleste forældre rigtig gerne vil deltage og tage aktiv del i deres børns trivsel i skolen, men at de kan have svært ved at finde tid og overskud.
Har man flere skolesøgende børn, kan tanken være næsten uoverskuelig, og mange forældre frygter også, hvad det kræver at engagere sig.
»Det er vigtigt at understrege, at det handler om børnene. Drop tanken om at møde op med formfuldendte kager eller tidskrævende retter. Det er helt o.k. at smutte forbi supermarkedet og købe en kage eller noget frugt, ligesom der skal være plads til, at man henter en pizza på vejen til fællesspisning. Det drejer sig alene om sammenhold, og fokus skal være på, at alle børn deltager – ikke hvem der deltager med de flotteste cupcakes,« siger Anette Aaby Hansen.
Ansvaret bliver hurtigt fordelt
En af de fiduser, du kan finde på forældrefiduser.dk, er at dele forældrene ind i tilfældigt sammensatte aktivitetsgrupper. Ideen er, at hvert barn har én forælder i en gruppe, som skal planlægge én aktivitet i løbet af et skoleår. På den måde møder forældrene hinanden i grupper på tværs af legerelationer og køn.
Forældrene lærer hurtigere hinanden at kende, opgaverne bliver fordelt på flere hænder, og medansvaret for klassens sammenhold bliver stærkere.
Filmaften eller morgenmad
Aktiviteterne behøver ikke være lange og tidskrævende, og 3-4 aktiviteter i løbet af et skoleår er passende for de fleste. En aktivitet kan for eksempel være en filmaften med forældrekaffe bagefter eller fælles morgenmad på skolen for både børn og forældre på sidste skoledag.
Det kan også være arrangementer, hvor forældrene mødes uden børnene, fordi det sætter fokus på at opbygge stærke relationer, der gør det lettere at samarbejde, løse problemer og dele holdninger. Alt sammen noget, der giver mindre mobning, mindre isolation, færre konflikter og fælles rammer for børnene i klassen, forklarer Anette Aaby Hansen.
»Invester tiden. Deltag. Bak op, og gør det nemt! Det er det bedste, du kan gøre for dit barns trivsel. Og husk så, at det er vigtigt, at alle børn deltager i arrangementerne. Hvis du opdager, at Emil endnu en gang ikke har været med, så ring til Emils forældre og spørg, om der er noget, du kan gøre. Handler det om at hente og bringe? Er der noget omkring maden? Tag medansvar og støt hinanden. Der, hvor det nogle gange går skævt, er der, hvor det »man bør gøre« bliver for entydigt og snævert. For eksempel at fødselsdage skal holdes på en bestemt måde. Så vær åben for nye ideer og forskellige måder at være forældre på og nyd fællesskabet – det gavner dit barn,« lyder rådet fra Anette Aaby Hansen.