Fødes der flere børn ved fuldmåne?

Er det sandt, at fuldmåne giver travlhed på landets fødegange eller er det en myte? Få svaret her.

Myten lyder, at der fødes flere børn ved fuldmåne

Er du gået over tiden? Læs her, hvad der kan sætte fødslen i gang.

Det virker:

Sex er det enste, der har dokumenteret effekt, når det handler om at sætte fødslen i gang hos en utålmodig gravid. I mandens sæd findes prostaglandiner, som er det stof, lægen og jordemoderen bruger til at sætte fødslen kunstigt i gang.

Det virker ikke:

Kvinder imellem er der mange gode råd at hente i forhold til at få gang i veer og fødsel. Spis stærk mad, gå en lang tur, løb op og ned ad trapper, stimuler brystvorterne lyder nogle af rådene. Ifølge jordemoder Margit Iversen skal man bare ikke regne med, at de virker.

 

Vi ved ikke, hvad der sætter fødslen i gang

Selv om videnskaben siger, at der ikke er noget om myten med flere fødsler ved fuldmåne, så tror Margit Iversen, at naturen har en vis betydning for kvinders cyklus. 

»For eksempel er det sådan, at kvinder, der bor sammen, regulerer deres cyklus, så de efterhånden følger hinanden. Det er også sådan, at vi ved en masse om, hvordan barnet udvikler sig i mors mave, men vi ved ikke, hvilke mekanismer der gør, at fødslen går i gang. Der er nok en urkraft i os, som vi ikke forstår, og jeg tror, naturen kan påvirke den,« siger Margit Iversen. 

De gravide er ligeglade med fuldmånen

Hun fortæller, at der blandt kvinder tilbage i 70’erne og 80’erne var en større tro på, at månen havde indflydelse på, hvornår man skulle føde, i forhold til i dag. Nu oplever Margit Iversen ikke længere, at det er noget, der interesserer de gravide kvinder. 

»Der er ikke samme tro på, at der er mere mellem himmel og jord, som der var for 30-40 år siden,« siger hun.  

Se, hvad vi ellers skriver om: #graviditet, #baby, #myte, #fødsel og #forældre