Fluor - den gode gift

En ganske lille del af din tandpasta er den rene gift, men det er netop den del, der hjælper dig mest i kampen mod hullerne.

Det fluorid, der findes i tandpasta, skader hverken miljøet eller helbredet

På din tandpasta står der med småt, at den indeholder natriumfluorid.

Det vil sige, at du dagligt indtager mikroskopiske mængder af det giftige grundstof fluor. Men det er der en rigtig god grund til. Næsten 80 års forskning på området har dokumenteret, at fluor i spyttet halverer risikoen for huller. Det kan lyde mærkeligt, at et stof, der i koncentreret form har været brugt til rottegift og pesticider, anbefales til dagligt brug.

»Alting er giftigt i for store mængder, og fluorid er ingen undtagelse,« fortæller Kim Ekstrand, der er ph. d. og lektor på Tandlægehøjskolen i København.

»Men vi spytter jo tandpastaen ud igen, så den mængde, vi rent faktisk indtager, er minimal. For mig at se er fluor det mindst skadelige stof, vi kan komme i nærheden af, med så stor virkning,« forklarer han.

Nogle forbrugere er alligevel skeptiske.

De vælger i stedet en fluorfri tandpasta, fortæller Steen Resen, der arbejder med bodycareprodukter i Urtekram. Virksomheden sælger flere forskellige typer tandpasta uden fluor netop for at imødekomme forbrugernes ønske.

Urtekrams mest sælgende tandpasta er den til børn. Det hænger sammen med, at små børn sluger meget af den tandpasta, de får i munden, mener Steen Resen.

Men heller ikke når det kommer til børn under 3 år, der har svært ved at spytte tandpastaen ud, forstår Kim Ekstrand, at man fravælger fluortandpasta.

»Tandpasta uden fluor er en rigtig dårlig idé. I de mængder, fluorid findes i tandpasta, skader det hverken miljøet eller helbredet. De, der fravælger det, må til gengæld acceptere flere huller, « siger han.

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)

Ingen grund til bekymring

I lande som Kina, Indien og Afrika, der lokalt har meget høje niveauer af fluor i drikkevandet, kan stoffet give alvorlige helbredsmæssige problemer som skeletfluorose, der er en invaliderende sygdom. I Danmark derimod er der ingen grund til bekymring, fortæller Poul Bo Larsen, der er specialkonsulent i Miljøstyrelsen. Fluoridkoncentrationen i drikkevandet er ganske lille, og mængderne i tandpastaen er også ganske små.

»Forbrugerne kan trygt anvende fluortandpasta, så længe de følger doseringsvejledningen på tuben, « konkluderer han på baggrund af både dansk og international forskning.

Til børn under seks år skal man dog være opmærksom på ikke at bruge for meget, da overforbrug kan resultere i dental fluorose, som er plettede tænder.

Man bør heller ikke lade tandpastatuben ligge i børnehøjde. Hvis et etårigt barn spiser det meste af en tube tandpasta på under en time, kan det udløse akut fluoridforgiftning.

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)


Skyl ikke munden

Fluorid, bedre kendt som fluor, har været tilsat vores tandplejeprodukter siden 1960' erne.
Stoffet halverer risikoen for at få huller i tænderne og virker bedst, hvis man konstant har en lille smule fluorid i spyttet - så lad være med at skylle munden efter tandbørstning.

Se, hvad vi ellers skriver om: #forbrug, #tænder, #kemi og #tandpleje