Findes de sunde egenskaber for rødvin også i alkoholfri vin?

Vin indeholder antioxidanter, som i moderate mængder er gavnlige for os.
?

I december-udgaven af Samvirke har jeg med interesse læst artiklen »Vin« uden procenter.

Jeg savner dog svar på, om de sunde stoffer i rødvin også findes i alkoholfri rødvin og hvidvin ?

John Bové, Skanderborg

Svar fra Leif Skibsted

Et moderat indtag af alkoholiske drikke vides i dag at have positive helbredseffekter for især midaldrende og ældre mænd.

Risikoen for gammelmandssukkersyge ( Type II diabetes) og hjerte-karsygdomme nedsættes således ved et jævnt forbrug på 1-3 genstande om dagen.

For kvinder er den laveste risiko for disse sygdomme observeret for 1 genstand om dagen, idet risikoen for brystkræft dog øges svagt. For rødvin og i mindre udstrækning for hvidvin vurderes de positive helbredseffekter ud over alkoholen også at skyldes vinens indhold af anthocyaniner og andre polyphenoler, idet disse stoffer er antioxidanter.

For øl er humlens bitterstoffer tilsvarende fundet at have positive helbredseffekter blandt andet gennem stimulering af mave-tarm-kanalen og ved hormonlignende effekter. Både for rød-og hvidvin og for øl kan de positive effekter af disse stofgrupper forventes bevaret i de alkoholfri udgaver.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #alkohol