Find Nordens Provence på Lolland-Falster

Stranden ved Gedser er fyldt med strandkarse, der smager af peberrod.
På jagt efter vilde asparges og vild peberrod
Nethe Plenge sidder med kaffen og kagen foran sig på en café på Islands Brygge i København og fortæller om digerne, der skærmer Sydfalster mod Østersøen. Mellem græsstråene kan man finde lange, ranglede grønne asparges, hvis man altså går på østsiden af Odden og stiller blikket på skarpt.
Vi har en opslået bog foran os. Et foto viser Nethe Plenge i modvind på stranden ved Gedser, som ikke ligger på østsiden med digerne og badestrandene, men på vestsiden, hvor kysten er vild og øde.
Det lyse hår og den blå skjorte bølger i blæsten, i den venstre hånd holder hun en blågrøn, busket plante, som hun kalder strandpeberrod. Den hedder også strandkarse og smager som peberrod. Hun ser ud, som om hun leder efter flere vildtvoksende planter, måske strandarve med den milde agurkesmag eller strandkål, der smager som broccoli.
Få Nethe Plenges opskrift på kylingesuppe med citron her.
Det finder du på Lolland-Falster
1. Frederiksdal Gods. Her findes den fineste danske kirsebærvin.
2. Knuthenlund Gods. Her produceres nogle af verdens bedste fåreoste.
3. Ved Sakskøbing ligger Lolle Frugt, hvor der er avlet frugt og grønt i tre generationer.
4. Krenkerup Bryggeri, hvis produkter findes hos Kvickly, SuperBrugsen og Dagli'Brugsen i hele landet.
5. Dalbakkegården, Øster Ulslev. Her går frilandskyllinger på græs.
6. Kirkehøjens Limousine producerer kød fra blandt andet limousinekvæg, lam og ungarske uldsvin.
Lolland-Falster er eksotisk
Bogen hedder På tur i Lolland & Falsters spisekammer. Nethe Plenge er forfatter til den og har været med til at udgive 2 tidligere bøger, der også handler om mad fra samme landsdel: Smagen af kunst og En bid af Sydhavsøerne.
Den sidstnævnte er i oversat udgave nået helt til den eksklusive boghandel Books for Cooks i London og til Kitchen, Arts & Letters i New York. Det er hun godt tilfreds med. Bogen har tjent sit formål.
Få Nethe Plenges opskrift på sprængt kalvebryst her.
»Vi vil jo gerne vise omverdenen, at her i vores eksotiske lille område er der frodigt og mildt, og at man egentlig bare kan tage bogen under armen og begive sig ud i en kulinarisk rundtur på øerne,« siger Nethe Plenge.

Vejboderne står langs landevejene med få hundrede meters mellemrum og sælger alt, hvad der kan dyrkes i de mange haver.
Plukkede svampe som barn
Nethe Plenge er født i Nysted på Lollands sydkyst. Hun kom til verden på førstesalen over sin fars lægekonsultation i Adelgade og var til alle sider omgivet af energiske mennesker og frodig syddansk madkultur.
Inde ved siden af boede slagteren, som slagtede grise tidligt om morgenen, i køkkenet var der hushjælp og unge piger, der gerne ville lære fra sig, og fra sit vindue kunne hun se ud over noret med det lave plumrede vand, hvor der blev tændt blus og stanget ål.
Som barn var hun fortrolig med at suge honning fra døvnælder, finde kæmpestøvbolde, plukke ramsløg og bruge blomsterblade til kagepynt.
Få Nethe Plenges opskrift på kartoffelfad med svampe her.
Svinelever var lækker at skære i
»Jeg kunne gå ind og ud hos slagteren, som jeg ville, og jeg måtte være med, når han parterede grisene. Jeg var fem år, da jeg fik lov til at skære i leveren. Det var så lækker en fornemmelse, at jeg selv ville være slagter,« fortæller hun.
Få Nethe Plenges opskrift på nem rødgrød med fløde her.
Nethe Plenge læste i stedet til lærer og cand.pæd. og arbejder i dag med arbejdsmiljø. Hun har haft øjeblikke, hvor hun fortrød, at hun ikke gjorde mad til sin profession, men i studietiden begyndte hun at lave mad til større fester og sammenkomster, og hun blev ved i mange år, lige til de store gryder en dag blev for tunge at slæbe på.
Uanset hvad hun ellers har lavet, har mad altid været centralt, også da hun havde sin daglige gang på Amtsrådhuset i Nykøbing Falster, som var hendes arbejdsplads i en årrække.
Det er noget sludder, at folk ikke kan lave mad
»Det slår mig bare, hvor mange hyggelige og inspirerende samtaler, vi egentlig havde om mad i frokosterne med snak om, at det må jeg da lige prøve. Det er noget sludder, at folk ikke kan lave mad.
Mange ganske almindelige og stille og rolige mennesker er endda svært gode til det og går op i det. Da jeg arbejdede med kurser for de langtidsledige, var det kendetegnende, at de skulle ud at fiske, hyppe kartofler og røgte garn, de havde ikke mange penge, men de kunne få noget ud af jorden,« fortæller hun.

Ost fra Knuthenlund på Lolland er i verdensklasse
Boder ved vejen
Nethe Plenge bor i dag på Islands Brygge i København. Det er et åndehul på samme måde som Sydfalster, hvor hun har et sommerhus i Gedesby ikke langt fra Nysted på Lolland. Hun har let adgang til fødeegnen, hvor madkulturen stadig blomstrer.
»Omverdenen er ved at få øje på os, og kan jeg med vores bøger bidrage til det, gør jeg det gerne. Man behøver måske bare en cykel med en god kurv, så kan man holde ferie, gå på marked og købe ind,« siger Nethe Plenge.
Få Nethe Plenges opskrift på ostesufflé her.
Hun fortæller, at på strækningen fra Nykøbing Falster til Sakskøbing findes vejboder med få hundrede meters mellemrum, hvor man kan finde alt det gode fra de lolland-falsterske haver: Agurker, tomater, kartofler, stikkelsbær, kirsebær, urter, honning. Det er helt sydlandsk, næsten som at være i Provence, med alle de handlende og deres friske råvarer.
Kiwier og figner kan gro på Lolland
De små øer Lolland og Falster har lunere klima end resten af landet og mange solskinstimer, så kiwier og figner kan gro i massevis op ad sydvendte mure. Driftige mennesker frembringer noget ekstraordinært.
Susanne Houman producerer oste i verdensklasse på Knuthenlund, og Harald Krabbe producerer kirsebærvin af høj kvalitet på godset Frederiksdal. Man kan besøge andre dygtige producenter af for eksempel øl, frugt, frugtdrikke, grøntsager eller kyllinger.
»Det gælder om at have tid, for det hører med, at der skal slås en sludder af om, hvordan grøntsagerne har det, eller hvad hunden lige har fundet på, og man kommer altid hjem med en pudsig historie eller et godt fif,« fortæller Nethe Plenge, som du måske kan møde med en buket strandkarse i hånden, hvis du finder ned til stranden ved Gedser. •