FDB-møblerne er tilbage

Alle de nye udgaver af møblerne bliver lavet i europæisk FSC-mærket træ og får FDB-logo under sædet ligesom originalerne.
Dengang i 70'erne
Højlydt brummen, snurren og hidsige hvin fra savene fylder FDB’s store møbelfabrik i Tarm. Vi er midt i 1970’erne, og produktionen er som altid i gang, og maskinhallen er fuld af flittige arbejdere. Birger Dam Jensen står ved drejebænken og laver et af de tusindvis af stoleben, han gennem tiden har haft i hænderne.
»Jeg startede som arbejdsdreng i ’69 og blev senere lært op af min far, som også arbejdede på fabrikken. Jeg lavede 2500 stoleben om dagen og har været med til at lave hundredtusindvis af stole. På fabrikken var der en stemning af, at vi kunne noget særligt, og vi havde et stærkt sammenhold. Det er dejligt at se, at de stole, vi lavede dengang, stadig står i mange hjem, fordi det er kvalitet. Dengang vidste vi ikke, at vi lavede klassikere. Vi lavede bare gode stole,« fortalte Birger Dam Jensen sidste år.

dddd
Møblerne kom hjem til Brugsen
FDB var allerede omkring forrige århundredeskifte involveret i møbelproduktionen fra Tarm Stole & Møbelfabrik og drev i lidt over 30 år på egen hånd møbelfabrikken med stor succes, før de solgte den. Salget af fabrikken betød næsten slutningen på møblerne, kun enkelte modeller har siden været i produktion uden for FDB- og Coop-sammenhæng.
Men sidste år kom de originale FDB-møbler igen i Brugsens varesortiment. Coop gik med Kvist Møbler i Sønderjylland sammen i gang med at producere de ikoniske møbler, og i løbet af sensommeren sidste år kom de første møbler komme til salg i SuperBrugsen og på coop.dk. Det samme sker i efteråret i år, hvor FDB Møbler rykker et helt nyt sortiment ind – både med klassiske FDB-møbler og med møbler, der ikke før har været set i FDB-sammenhæng.
De holder på den gamle arv
Tovholder på projektet, kategorigruppechef Ole Kiel fra Coop, har fra starten af projektet anstrengt sig for at holde fast i møblernes arv og historie.
»Kvist Møbler og Coop deler historie gennem Kvists grundlægger Arne Kvist, som en overgang var direktør for den gamle FDB-møbelfabrik i Tarm. Virksomheden kender møblerne ud og ind, så de er de helt rigtige til opgaven, fordi de forstår vigtigheden af at holde det høje kvalitetsniveau. Det har været vigtigt ikke kun at lave møbler, fordi de passer i tiden lige nu, men ud fra, hvad vi tænker stadig holder om mange år. Derfor giver det god mening at lægge ud med nogle af de store klassikere,« sagde Ole Kiel ved relanceringen sidste år.

kjh
Gamle arkitekter får en lille hånd
Mange af de originale tegninger fra FDB’s tegnestue ligger i dag i de originale arkivskuffer hos Kvist Møbler i Sønderjylland. Men ikke kun tegningerne er i Kvist-familiens varetægt. Flere af de gamle maskiner fra FDB’s møbelfabrik bliver stadig brugt i produktionen.
Her kan du se møblerne
Vil du prøvesidde de klassiske møbler, kan du besøge FDBs møbelbutikker i Gilleleje og Lyngby.
Du kan se alle møblerne på coop.dk og på fdbdesign.dk
Tegnestuen, som stod for langt de fleste FDB-møbler, havde gennem tiden fire, skulle det vise sig, prominente chefer, nemlig Børge Mogensen, Jørgen Bækmark, Poul M. Volther og Ejvind A. Johansson. De fire stole, der nu genudgives, er en af hver af de fire designere og et bord fra Volther. Selvom det er de originale møbler fra de originale tegninger, er der dog opdateret et par detaljer. Industriel møbeldesigner Thomas Alken fra Format Design er manden, der i første omgang har haft klassikerne i hænderne og opdateret dem, så de passer til dagens forbruger i forhold til højde og drøjde.
»Det har været vigtigt for mig at forstå møblerne, så jeg har haft alle stole skilt ad, før jeg gav mig i kast med at lave bittesmå ændringer, som man oftest gør, når man relancerer møbler. Det er nogle ganske få centimeter her og der, der er tale om, og jeg tvivler på, at man overhovedet lægger mærke til det, når man står og ser på dem. Det er en lidt ærbødig fornemmelse at stå med noget i hænderne, som har haft så stor betydning for, hvordan vi laver møbler i dag,« sagde Thomas Alken sidste år.

lokum
FDB blev allemandseje
Nille Juul-Sørensen, der er direktør på Dansk Designcenter, hilser de genopståede FDB-møbler velkommen.
»FDB-møblerne har haft enorm betydning. Pludselig bevægede vi os fra, at designede møbler var for rige mennesker, til at de var allemandseje. Med den gode kvalitet og det flotte design løftede man bundniveauet for kvalitet i et arbejderhjem. Møblerne passede i tidsånden, de var moderne, de var fremtiden, og de var nøjsomt lavet. Brugsens møbler tiltalte både arbejderen og direktøren. Derfor så man en befolkning, som investerede i design, ikke fordi det var godt design, men fordi det var kvalitet til rimelig pris,« sagde Nille Juul-Sørensen ved relanceringen sidste år.
Det er en god historie
Nille Juul-Sørensen fortæller gerne ude i verden om FDB-møblernes betydning, og hvordan man ved hjælp fra mere eller mindre ukendte talenter fik lavet produkter, som havde en fælles sjæl og tiltalte en masse mennesker. Sådan så han gerne, det var fortsat.
»Det havde klædt Coop at forsøge at gøre historien efter ved at finde nye arkitekttalenter til at lave nye møbler, som man gjorde det i sin tid. Coop ville være oplagt til at løfte arven fra det univers med ordentlige, gode møbler, man i sin tid skabte, og videreudvikle på det. Hvis de vælger en designer, som forstår at designe i den gamle ånd, og holder kvaliteten på det niveau, folk er vant til, kunne det blive rigtig godt,« sagde Nille Juul-Sørensen sidste år.

d
Der kommer nye i rækken
Den bekymring mener kategorigruppechef Ole Kiel ikke, at der er grund til at have. Coop har planer om at stikke hovederne i de gamle arkiver for at se, om nogle af de møbler, som dengang blev fundet for moderne, er mere nutidige nu. Og der er allerede nye møbler på tegnebrættet.
»Om et års tid regner vi med at have helt nydesignede møbler klar. Vi har et godt samarbejde med Thomas Alken fra Format Designs, for han forstår den røde tråd i FDB-møblernes design. Men senere kunne der også sagtens blive plads til andre nye designtalenter. Vi har genoptaget møblerne på en måde, som tilgodeser både Coops nuværende værdier og det gamle FDB’s værdier om kvalitet til rimelige priser og at drive virksomhed med omtanke,« sagde Ole Kiel sidste år.
Artiklen her blev første gang offentliggjort i august 2013, og den er blevet opdateret i efteråret 2014 i forbindelse med den nye kollektion, der udkom i uge 42.