Får man gigt af at knække fingre?

Vi elsker at knække fingre, fordi det er dejligt og skaber en behagelig følelse af afspænding i musklerne omkring leddet. Knækkere kan nærmest blive afhængige af deres lille fix – de daglige knæk.
hænder

Det er helt ufarligt at knække fingre, måske med en lille risiko for, at man kan blive afhængig af det.

Det er ikke farligt at knække fingre

»Det er helt ufarligt at knække fingre, måske med en lille risiko for, at man kan blive afhængig af det,« siger Henning Bliddal, klinisk professor ved Parker Instituttet på Frederiksberg Hospital.

Men ikke alle er i risikozonen for at blive »tvangsknækkere«, for det er kun nogle mennesker, som kan knække fingre.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Men hvorfor knækker man egentlig sine fingre?

»Fordi det er dejligt, ganske enkelt,« fortæller Henning Bliddal.

Fysisk skyldes det, at trykforholdet ændres i leddet, forklarer han. Knækket skaber en lille luftansamling, som trækkes ind i leddet fra det omgivende væv med et smæld. Det skaber for nogle en behagelig følelse af afspænding i musklerne omkring leddet.

Luften i leddet skal optages igen, før det igen kan knækkes, derfor kan man ikke bare knække løs. Nogle led knækkes lettere end andre, og knækkere bruger gerne evnen i fingre eller en gang imellem i nakke og ryg.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det daglige knæk

De fleste af os er tilhængere af dejlige følelser og fornemmelser. Derfor kan knækkere nærmest blive afhængige af deres lille fix – de daglige knæk. 

»Hvis man går og spænder i musklerne, før man får sit næste knæk, kan det blive en tvangshandling,« fortæller Henning Bliddal. Faktisk møder han nu og da frustrerede personer, som med alderen har mistet evnen til at knække.

Knagen kan være faresignal

Nogle ledlyde skal man dog være på vagt over for. Knækket er rent fysisk uskadeligt, men andre lyde som for eksempel knirken eller knagen kan være faresignaler fra kroppen. Det kan være et tegn på, at leddet er slidt – og kan være mere alvorligt.

»Rent lydmæssigt kan det jo være svært at skelne lydene fra hinanden; hvordan lyder eksempelvis en knagen sammenlignet med et knæk?« spørger Henning Bliddal.

Hvis man er nervøs for, om det nu er knirken, knagen eller knæk, kan man føle efter selv. For knirken og knagen giver ikke knækkets afslappende behagelighed.         

Læs mere om