Få styr på madens holdbarhed

Hvor længe holder de marinerede sild og rødkålen, og skal mælken ud, når den har passeret holdbarhedsdatoen? Samvirke giver gode råd til at få styr på madens holdbarhed.

Slår datomærkningerne altid til? Hvad med de marinerede sild, når glasset er åbnet? Hvad med rødkålen? Og hvad med det hakkede oksekød, der kan tåle at stå tre dage i køleskabet, hvis man skal stole på pakkens tekst?

Samvirke har tømt køleskabet og præsenterer ekspert i ernæring og hjemkundskab Winnie From Thesbøl for bl.a. sild, marmelade, pesto, rødkål, ost og mælk.

Hakket kød er den værste synder

Winnie From Thesbøl griber den værste synder: Det hakkede oksekød pakket i beskyttet atmosfære. Her kan man nemt lulle sig ind i falsk tryghed.

»Her skal du bruge kødet samme dag, som du har købt det. Hakket kød har stor overflade og tilsvarende stor risiko for udvikling af bakterier.

Det er fristende at tro, at pakken kan blive liggende i køleskabet i flere dage. Men køletemperaturen er fem grader modsat supermarkedets to grader, og pakken lå måske endda i tasken, mens du gik på café på vej hjem fra supermarkedet,« siger Winnnie From Thesbøl.

Det er helt forbudt at åbne pakken, stege halvdelen af farsen og gemme resten til i morgen, tilføjer hun.

Lagen i glasset skal altid dække

Et lille glas pesto er åbnet. Ingen husker længere hvornår. Men alt i glas, der er konserveret med olie, for eksempel soltørrede tomater, skal være dækket af olie, når det er åbnet, så holder det bedre.

»Der må ikke sidde rester på indersiden af låget. Indhold, der ikke er dækket af olie, kan  angribes af mug, og det kan heldigvis ses på den hvide eller blålige farve,« siger Winnie From Thesbøl.

Boysenbærmarmeladen er længe om at blive tømt. Ingen kan huske, hvor længe det buttede glas har stået åbnet.

»Marmelade holder sig længe, måske op til et halvt år, men hold øje med, om der er mug på glasset eller på indersiden af låget, og brug en ren ske hver gang,« siger Winnie From Thesbøl.

Husk en ren ske i rødbedeglasset hver gang

Rødkål og rødbeder behandles som marmelade. Alt det syltede holder længe, når skeen, der bruges, er ren hver gang.

Kig efter mug og skimmel, som er let at se i glassene med det røde indhold. Lagen skal altid dække. Stikker der lidt af en rødbedeskive op, er den lettere udsat for mugangreb, og er skaden først sket, skal hele glasset kasseres.

Det samme gælder marinerede sild. Plastikristen er lagt over silden for at holde den nede i lagen. Lad være med at kassere den.

FLERE GODE RÅD

  • Olivenolie holder sig bedst i køleskab, hæld en lille dosis fra i en oliekande i køkkenet
  • Honning bevarer bedst kvaliteten i et køkkenskab. Tag det roligt med bakterierne. Ingen bakterier kan gro på rent sukker
  • Brug grøntsagsskuffen til kartofler. De holder sig bedst i papirposer frem for plastic, der danner kondens på indersiden. Når de spirer, eller hvis de bliver grønne, skal de ud
  • Æg skal blive i æggebakken og ikke stilles i den holder, nogle køleskabe har. Kommer æggene ud i holderen, kan eventuel salmonella spredes fra æggeskallerne
  • Optø i køleskabet, så det yderste ikke tøs op for tidligt og bliver udsat for temperaturer, der er for høje
  • Når du skal køle en ret ned, er det bedst at dele den op i mindre beholdere og stille dem koldt i vand, ind til temperaturen er nede på ca. 10-15 grader
  • Brug køleskabet rigtigt. Op på den koldeste øverste hylde med hakket kød og fisk. Ned i grøntsagsskuffen i bunden med kartofler, salat og agurker
  • Brug altid en ren gaffel eller ske i glas, der har været åbnet
Se, hvad vi ellers skriver om: #forbrug, #mad, #holdbarhed, #oksekød og #hakket oksekød