Snup et foto af din bon
Et billede af din kvittering taget med mobiltelefonens kamera er nok til at dokumentere dit køb, fortæller jurist og juridisk konsulent i Forbrugerrådet Lea Markersen, der til daglig arbejder med køberet og markedsføringsret.
“Forbrugerklagenævnet har flere gange konkluderet, at et billede af en kvittering er gyldig dokumentation for en forbrugers køb, og de ændrer ikke pludselig praksis,” siger Lea Markersen.
Alle informationer skal med på billedet
For at kunne bruge et billede af kvitteringen som dokumentation skal du:
• Sørge for, at hele bonen er på billedet
• Stille skarpt på skriften på kvitteringen
• Eventuelt tage en kopi på papir
Kvitteringer er ikke slidstærke
Mange boner er i dag ikke særlig slidstærke, og de smuldrer nemt i pungen eller taber skriften. Før i tiden skrev bonprinteren med nåle med blæk i, men i dag bliver skriften svejset på papiret med varme, og det er ikke nær så slidstærkt. Papiret, der anvendes i dag, er også typisk mere glat, hvilket betyder, at bogstaverne ikke sidder lige så godt fast.
Det er forretningens ansvar, at bonen har en kvalitet, så den kan læses i 2 år. Men hvis bonen er ulæselig, kan det være svært for forbrugeren at bevise sit køb.
Nogle butikker anerkender ikke billeder af kvitteringen
I Forbrugerrådet oplever de jævnligt, at de erhvervsdrivende ikke vil anerkende en kopi eller et fotografi af en kvittering. Men det skal de, sådan er praksis. Lea Markersen anbefaler, at man kontakter Forbrugerrådets rådgivning, hvis butiksejeren ikke anerkender et billede. Forbrugerrådet kan forklare butikkens ejer, hvordan reglerne er.