Er teflon skadeligt?

Jeg har ladet mig fortælle, at man bør skifte gryder og pander ud, hvis teflonbelægningen er slidt eller har fået rifter og revner, fordi teflonen så bliver skadelig – også selv om belægningen stort set er intakt. Har det noget på sig?
?

Jeg har ladet mig fortælle, at man bør skifte gryder og pander ud, hvis teflonbelægningen er slidt eller har fået rifter og revner, fordi teflonen så bliver skadelig – også selv om belægningen stort set er intakt. Har det noget på sig?

Asger Vang, Sjællands Odde

Svar fra Leif Skibsted

Teflon er ikke giftigt. Først ved opvarmning til over 350 grader nedbrydes teflon, men da vil maden alligevel være fuldstændig uspiselig. Man må dog aldrig stille en teflonpande på et tændt komfur uden mad til tilberedning, fordi temperaturen da kan blive så høj, at teflon spaltes til giftige nedbrydningsprodukter.

Ved fremkomsten af teflonpander gav det efter sigende anledning til bekymring, at ridser i belægningen både kunne afgive teflonstumper og lade maden få kontakt med metallet nedenunder, så det afgav tungmetaller til maden under stegning.

For kvalitets køkkenudstyr er det ikke en reel fare, men hvis teflonbelægningen er meget ridset eller slidt, anbefales det at kassere panden eller gryden.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #helbred og #kemi