Er syre og base i indtaget af fødevarer fup?

Jeg vil godt spørge Brevkassen, om I kan oplyse, hvilke fødevarer der er basiske - altså virker modsat de mange fødevarer med højt syreindhold
?

Jeg vil godt spørge brevkassen, om I kan oplyse, hvilke fødevarer der er basiske - altså virker modsat de mange fødevarer med højt syreindhold.

Juice, slik, citrusfrugter, sodavand, te og meget andet er alle varer med højt syreindhold. Hvordan opnås et afbalanceret syreindtag?

Bent Bresemann, Greve

Svar fra Per Brændgaard

Syre/base-balancen, som den formidles af nogle alternative kostvejledere, er fup. Din krop kan selv finde ud af at regulere syre/base-balancen. Der er ikke dokumentation for, at sygdom skyldes »syreophobninger«, der kan »udrenses« med særlig basedannende mad.

Din krop bliver sundere, når du spiser mere frugt og grønt, uanset om du gør det for at »udrense syreophobninger « eller af helt andre årsager.

Alternative kostvejledere anbefaler ofte f.eks. »syre/base-te« eller særligt udrensende kosttilskud, som i bedste fald er spild af penge og i værste fald er direkte sundhedsskadelige. Der er generelt rigtig meget vrøvl i den alternative ernæringsbranche. Slap af, brug din sunde fornuft og nyd al din mad i stedet for.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #grøntsager, #frugt og #kosttilskud