Er rørsukker sundere end andet sukker?

Ofte fremhæves rørsukker som sundere end roesukker. Men er der ernæringsmæssig forskel?

Der er ikke ernæringsmæssig forskel på roesukker og rørsukker.

?

Meget ofte fremhæves rørsukker som sundere end roesukker. Jeg forstår ikke hvorfor. Så vidt jeg ved, er både rør- og roesukker et disaccharid, som spaltes på samme måde i kroppen, således at de begge må opfattes som »tomme kalorier«.

Når jeg stiller mit spørgsmål ved diverse lejligheder, får jeg at vide, at roesukker er raffineret, hvilket gør det mere usundt end rørsukker. Jeg synes ikke, jeg bliver klogere af dette svar. Både roe- og rørsukker kan raffineres i forskellige grader.

Vibeke Stage, Odense

Svar fra Leif Skibsted

Du har ganske ret. Sukker fra roer og fra sukkerrør er kemisk set det samme. Raffineret sukker er næsten 100 procent ren sucrose, også kaldet saccharose. Dette disaccharid spaltes i kroppen til glucose og fructose uafhængigtaf den botaniske oprindelse.

Der er derfor ikke ernæringsmæssig forskel på de to typer sukker, begge er raffinerede og kan betegnes som »tomme kalorier«. Mindre raffineret rørsukker er brunfarvet og har aromatiske smagsnuancer på grund af indhold af karamelliseret sukker, men det påvirker ikke næringsværdien.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #ernæring og #sukker