Er pulverkaffe kræftfremkaldende?

Jeg har ladet mig fortælle, at Nescafé og måske samtlige instant-kaffetyper skulle være kræftfremkaldende via måden, den fremstilles på.
?

Jeg har ladet mig fortælle, at Nescafé og måske samtlige instant-kaffetyper skulle være kræftfremkaldende via måden, den fremstilles på! I så fald vil ganske mange mennesker være i farezonen.

Flertallet af den yngre generation, jeg kender, drikker stort set kun instantkaffe, og andre drikker jævnligt den form for kaffe.

Det er jo nemt at lave blot en enkelt kop kaffe af pulverkaffe.

Birthe Hansen, Odense

Svar fra Leif Skibsted

Ved ristning af kaffe dannes i ringe mængde stoffer, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Der dannes dog også stoffer, der har antioxidativ og dermed positiv effekt. Mængden af disse grupper af stoffer varierer med ristningsgraden.

Pulverkaffe ( instant coffee) fremstilles ved skånsom tørring af vandig kaffeekstrakt, og mængden af kræftfremkaldende stoffer vil ikke øges væsentligt under denne tørringsproces. Almindelig kaffe og pulverkaffe af tilsvarende ristningsgrad er derfor sammenlignelige.

Koffeinfri kaffe blev tidligere fremstillet ved ekstraktion af koffein med chlorerede organiske opløsningsmidler, som i restmængder kunne påvises i det færdige produkt, og som i dag mistænkes for at være kræftfremkaldende. Her anvendes i dag såkaldt superkritisk ekstraktion, der er ny teknologi uden anvendelse af betænkelige opløsningsmidler, og koffeinfri kaffe er derfor i dag fri for dette problem

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #kaffe