Er peanuts ristet i olie farlige?

Kan det være farligt at spise ristede peanuts?

Peanuts fra anerkendte fabrikater er ristet i en god planteolie, der kasseres, før den indeholder giftige omdannelsesprodukter.

?

På Kim's Peanuts står der, at de er ristet i »pflanzliches Öl«. Kan det nu være sådan en overophedet og genbrugt planteolie, så alle de kræftfremkaldende stoffer alligevel befinder sig i varen?

Melanie Christensen, Viborg

Svar fra Leif Skibsted

Peanuts fra anerkendte fabrikater som f.eks. Kim's er ristet i en god planteolie, der kasseres, før den indeholder giftige omdannelsesprodukter. Firmaerne skal således udføre og dokumentere egenkontrol af produktionen.

For planteolie til ristning og stegning betyder det kontrol af harskning og brunfarvning. Harskning er kemisk set en oxidation af olien, mens brunfarvning skyldes reaktion med nøddernes protein, som ved meget høj temperatur kan danne stoffer, man mistænker for at være kræftfremkaldende.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #helbred, #ernæring og #olie