Er parboiled ris sundest?

Er næringsindholdet i parboiled ris højere end i naturris?
?

I Brevkassen for november 2008 besvares et spørgsmål om sundhed og næringsindhold i kartofler, ris og pasta. Der står, at næringsindholdet i parboiled ris er lige så højt som i naturris.

Jeg mener at have læst for flere år siden, at det funktionelt er højere - eftersom mikronæringsstofferne i naturrisenes skaldele tildels sidder bundet til ufordøjelige skaldele og derfor ikke fuldt ud optages af mennesker.

Bjørn Petersen, Roskilde

Svar fra Per Brændgaard

Nej. Parboiled ris har ikke et funktionelt højere indhold af mikronæringsstoffer end brune ris.

Brune ris er lidt sundere end parboiled ris netop på grund af skaldelene. I praksis har det dog mindre betydning, da parboiling effektivt får næringsstoffer fra skaldelene til at vandre ind i kernen, og da ris sammenlignet med andre korn indeholder mindre skaldele fra naturens side.

Det er derfor meget vigtigere rent ernæringsmæssigt at vælge fuldkornspasta i stedet for almindelig pasta, end det er at vælge brune ris i stedet for parboiled ris.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #ernæring