Er nogen født mere morgensure end andre?

Der er ingen undersøgelser, der tyder på, at nogen mennesker genetisk er mere morgensure end andre. Der er  forskel på, hvordan folk opfatter deres morgenhumør, men det skyldes ting, man kan gøre noget ved.
Barn der er morgentræt

Stå op lidt før, så er du frisk

Vågner du og har  svært ved at overskue dagen?

»Sørg for at sove nok, hvilket for et voksent menneske er mellem 7 og 8 timer. Hvis du stadigvæk er træt, kan det skyldes, at du  vågner midt i en søvn­cyklus. Forsøg at stå op enten en halv time senere eller paradoksalt nok en halv time før,« siger Marian Petersen, der er forskningssygeplejerske på Rigshospitalet.

»Nej, der er ingen undersøgelser, der tyder på, at nogen mennesker genetisk er mere morgensure end andre. Når man spørger rundt i befolkningen, svarer folk, at der er stor forskel på deres morgenhumør, men det skyldes ting, man kan gøre noget ved  – som for eksempel ens søvn,« fastslår Marian Petersen, der er forskningssygeplejerske på Rigshospitalet. Hun har de sidste 10 år forsket i søvnsygdomme og søvnens betydning.



Marian Petersen fremhæver tre årsager til dårligt morgenhumør.

»Når man sover, får man genopbygget hormonet kortisol, der gør os friske om morgenen. For lidt eller dårlig søvn betyder, at man mangler den friskhed om morgenen.«

»En anden årsag til morgensurhed kan være, hvis man bliver vækket på et forkert tidspunkt i sin søvn­cyklus. Man kender det fra at falde i søvn på sofaen og vågne helt mørbanket og ønske, at man aldrig var faldet i søvn.« 

»Der kan også være helt lavpraktiske grunde til morgensurhed. Jobbet er kedeligt, kæresten er træls, eller andre ting er demotiverende for at stå op,« siger Marian Petersen.

Danskernes morgenhumør

I en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Opeepl for Rynkeby har man undersøgt morgenhumøret i et repræsentativt udsnit af danskerne, svenskerne, nordmændene og finnerne. Det er tydeligt, at morgenhumøret er svingende fra person til person. 

46 procent svarer, at deres morgenhumør i hverdagene som regel er i den gode ende af humørskalaen, mens 32 procent svarer, at morgenhumøret ikke er for godt. 22 procent svarer hverken/eller.



Når man sammenligner de nordiske lande, er Danmark og Norge de mest morgenfriske, mens de i Sverige og Finland har det mere tungt om morgenen. I Opeepls undersøgelse svarede lige over halvdelen af danskerne, at de betegner sig som morgenmennesker, mens det kun gjaldt for lidt mere end hver fjerde svensker.

 

Læs mere om