Er mine æg salmonella-bomber?

Ville der være nogen form for fornuft i at skille sig af med originalemballagen og overhælde æggene med kogende vand?
?

Jeg kan godt blive en smule stresset over at have op til 12 »friske salmonellabomber« stående i mit køleskab. Ville der være nogen form for fornuft i at skille sig af med originalemballagen og overhælde æggene med kogende vand. Ville man da f.eks. være fri for at vaske hænder efter håndtering?

Tanja Peters, Skanderborg

Svar fra Susanne Knøchel

Æg afleveres jo ud gennem hønens udførelsesgang, også kaldet kloak, og kan dermed komme i kontakt med hønsemøget. Det største problem her er salmonella, der godt kan tåle at tørre ind på skallen og dermed overleve i længere tid.

Vi havde store problemer med salmonella i danske æg i 90'erne, men en målrettet indsats fra landbrug og myndigheder har fået dette meget mere under kontrol. Både danske og svenske æg har i dag en meget lav forekomst.

Men - der kan indimellem komme salmonella i en besætning, hvad enten den er lille eller stor, økologisk eller konventionel, så man skal betragte håndteringen af æg som andre ubehandlede råvarer.

Overhold rådene om at vaske hænder, inden du går i gang med at berøre noget, der skal spises uden opvarmning, og inden du evt. stikker fingrene i munden, og sørg for at de rå æg ikke berører andre madvarer og kontaktflader.

Det burde være tilstrækkeligt, kogende vand skader ikke, men er ikke nødvendigt. Det er ikke en god ide at anvende emballagen til at opbevare andre, spiseklare produkter i efter brug.

Susanne Knøchel er professor i mikrobiologisk fødevaresikkerhed ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet. Susanne Knøchel forsker i bakterier i fødevarer.

Se, hvad vi ellers skriver om: #bakterier, #emballage og #æg