Er kakao og mørk chokolade lige godt?

Har kakaopulver samme sunde indholdsstoffer som mørk chokolade?
?

Der er megen fokus på de gode egenskaber ved mørk chokolade, som tilskrives det høje kakaoindhold. Hvad med kakaopulver?

Har det de samme sunde indholdsstoffer? Og er eksempelvis kage og varm kakao/chokolade,hvor der er anvendt chokolade frem for kakaopulver, faktisk »bedre«?

Hanne-Lise Eriksen, Århus

Svar fra Leif Skibsted

Kakaobønner er råvaren for fremstilling af chokolade, kakaopulver og kakaosmør. Ved fremstilling af chokolade fermenteres frugten fra kakaotræet, og kakaobønnerne tørres, ristes og formales til kakaomasse.

Kakaomassen kan ved presning adskilles i kakaosmør, der er kakaofrugtens fedtstof, og i kakaopulver, der er den fedtfattige del af kakaomassen. Finere chokolader mærkes ofte med en procentangivelse, der angiver den samlede andel af kakaosmør og kakaopulver, mens resten er sukker og eventuelt mælkebestanddele.

Kakaobønnen indeholder de opkvikkende stoffer koffein og theobromin, men også flavonoider, der er polyphenoler og dermed antioxidanter. Disse flavonoider har fået stigende opmærksomhed, da de synes at have positive helbredseffekter ved at styrke immunsystemet og beskytte kredsløbet. Flavonoiderne findes i kakaopulveret, ikke i kakaosmørret. De mørkeste chokolader og især kakaopulver har højt indhold af flavonoider og er derfor »bedre« end de lyse chokolader og især hvid chokolade.

De omtalte gode egenskaber ved kakao og chokolade er således knyttet til de mørke bestandele, men da man jo nok bruger chokolade eller kakao i desserter, drikke eller bagværk , så det nogenlunde svarer til samme mængde kakaopulver, vil jeg sige, at kakao og chokolade er lige godt.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #ernæring og #chokolade