Er hirsekugler sundere end popcorn?

Skal jeg vælge hirsekugler, når jeg helst vil undgå sukkerfrit slik, der er fyldt med sødemidler?
?

Er hirsekugler et sundt alternativ til popcorn og chips? Sukkerfrit slik er fyldt med sødemidler, hvilket ikke gør dem særlige sunde. Hvad skal man vælge for at spise mindst usundt? Vil slik med stevia fede ligeså meget som almindeligt slik? 

Sine Olsen, Næstved

Svar fra Per Brændgaard

Ja, hirsekugler er et sundere alternativ. Hirsekugler indeholder salt, men de er ikke tilsat fedt, så hirsekugler er sundere end de fleste typer popcorn. Hirse er også fuldkorn, ligesom majs er. De poppede majs, som er popcorn, er i princippet også sunde. Det er jo majs, og det fantastiske ved majs er, at det er grøntsag og fuldkorn samtidig.

Det, der kan gøre popcorn usunde, er fedtet og saltet. Hvis formålet med at vælge sundere slik er at tilfredsstille lysten til slik med så få kalorier og kulhydrater som muligt, så kan sukkerfrit slik være en hjælp for nogen. Der findes efterhånden en del gode produkter på markedet, f.eks. Nellie Dellies med stevia. De slikprodukter indeholder samtidig mange kostfibre, der giver god mæthed.

Det eneste problem er, at sukkerfrit slik ofte ikke smager og tilfredsstiller godt nok. Man kan derfor ende med at føle sig propmæt, have dårlig mave på grund af de mange fibre og stadigvæk have trang til slik. Men helt fysisk så er disse alternative slikprodukter langt sundere end almindelig sukkerholdig slik. Prøv dig frem, og find nogle typer sukkerfrit slik, som du synes smager virkelig godt. 

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Læs mere om