Er det virkelig nødvendigt at koge kikærterne i 40 minutter?

Er det skadeligt at spise kikærter, når de kun har fået et opkog efter udblødningen?
?

Man læser tit, at kikærter skal koge min. 40 min. Er det nødvendigt? Jeg plejer at udbløde dem og derefter kun lige netop koge ærterne op og bruge dem i salat. Kan det være skadelig?

 

Anni Lindberg:

Svar fra Winnie From Thesbøl

Nej det er ikke skadeligt at spise kikærter, der kun er kogt kort tid. Kogetiden afhænger helt af, hvad du skal bruge dem til. Den vejledende kogetid på pakning og i opskrifter gælder for færdigkogte og bløde kikærter. Du vil gerne have dem med lidt bid i til salat; og du kan endda nøjes med at udbløde dem. 

Visse bønner/ærter indeholder lektiner, som man kan blive syg af at spise, hvis de ikke er helt gennemkogte. Det viser sig som opkastning, diarré, evt. også mavekramper og blødninger fra tarmen. Kikærter tilhører ikke denne gruppe og kan som sagt spises både udblødte og/eller let kogte.

Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.

Læs mere om