Er det godt at spise meget, når jeg drikker alkohol?

Skal man overveje, hvor meget man spiser, når man drikker alkohol?
?

Jeg mener, at jo mindre man spiser, jo hurtigere bliver man fuld, hvis man er ude en aften, hvor der ryger mange genstande ned på en gang.

Hvad der er sundest? At nøjes med at spise mindre og dermed ikke drikke så meget eller at lægge en god bund med et godt måltid mad, men drikke mere?

Nana Lange, København

Svar fra Per Brændgaard

Det sundeste og sikreste er at lægge en god bund med et godt måltid – og måske også huske at spise noget senere på aftenen eller i løbet af natten, når sulten melder sig.

Når der er mad i maven, aktiveres et enzym, der nedbryder alkohol. Det betyder, at en lidt mindre mængde alkohol bliver optaget. Mad i maven gør også, at alkoholen optages langsommere, så man ikke lige pludselig bliver alt for fuld. Mad i forbindelse med alkohol forebygger, at man får det dårligt som følge af blodsukkerfald efter indtagelse af alkohol på tom mave.

Du kan blive fuld for færre kalorier ved at spise mindre. Hvis du vil det, så husk alligevel at spise noget, så du ikke pludselig får det dårligt. Alkohol skader din krop uanset hvad. Det bliver for alvor skadeligt, hvis du drikker mere end fem genstande i løbet af en aften. Smag på hver mundfuld, du drikker, og læg mærke til, hvor fuld du er i øjeblikket.

Når alkoholen holder op med at smage godt, eller du kan mærke, at du er fuld nok, er der ingen grund til at drikke mere. Hold en pause, drik noget andet og ha’ det sjovt.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #alkohol og #drikkevarer