Er det anbefalelsesværdigt at tage hørfrøolie dagligt?

Jeg har i årevis taget fiskeolie som kosttilskud.
?

Jeg har i årevis taget fiskeolie som kosttilskud. I starten tog jeg udelukkende omega-3-fedtsyrer, så en periode med både omega-3-og omega-6 -fedtsyrer, da jeg havde fået denne kombination anbefalet.

Så læste jeg, at indtaget af omega-6-fedtsyrer er steget markant i vores kost, hvorimod omega-3-indtaget er faldet betragteligt.

Nu tager jeg igen udelukkende omega-3-fedtsyrer, men hvad er rigtigt, og hvad er forkert? Og er det ud over fiskeolie også anbefalelsesværdigt at tage hørfrøolie dagligt?

Karin E. Jensen, Tønder

Svar fra Per Brændgaard

Det er generelt ikke nødvendigt at tage omega-6-fedtsyrer som kosttilskud, da kosten som regel indeholder rigeligt af dem i forvejen. Tidselolie, vindruekerneolie, solsikkeolie og majsolie har et særlig højt indhold af omega-6.

Omega-6 findes derudover i moderate mængder i en række andre fedtholdige fødevarer. Det kan være sværere at få nok omega-3, da det findes i færre forskellige fødevarer og i mindre mængder. Gode kilder til omega-3 er fede fisk, fiskeolie, hørfrøolie, rapsolie, valnøddeolie og valnødder.

Det er vigtigt både at få nok af begge essentielle fedtsyrer, altså både omega-6 og omega-3, og at sikre et passende forhold mellem de to.

Mange spiser egentlig nok omega-3 isoleret set, men de spiser for lidt i forhold til den mængde omega-6, de spiser. Man kan enten spise mere omega-3 eller mindre omega-6 - eller man kan gøre begge dele på én gang. Fiskeolie er generelt et bedre kosttilskud til omega-3 end hørfrøolie.

Det er som regel ikke nødvendigt at tage hørfrøolie.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.