Er der svampegift i økologisk rugmel?

Skal man være bekymret for svampegift, når man bager brugbrød af økologisk mel?
?

Er det virkelig rigtigt, at økologisk rugmel ifølge Levnedsmiddelstyrelsen indeholder 6-8 gange så meget ochratoksin A (svampegift dannet af skimmelsvampe, red.) som konventionelt dyrket rugmel? Jeg spørger, fordi vi her i huset bager alt brød selv udelukkende af økologisk mel og gær.

Pia Kierstein, Bogense

Svar fra Leif Skibsted

Tidligere har der været fundet højere indhold i økologisk rug, men rugmel og andre kornprodukter, der købes i dagligvarehandelen i Danmark, er kontrolleret, og i dag er der ikke forskel på økologiske og andre produkter. Ochratoksin A er en svampegift dannet af skimmelsvampe. Ochratoksin A kan ikke nedbrydes ved bagning eller ved anden tilberedning. Giftstoffet forurener korn, der ikke tørres hurtigt efter høst.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #økologi, #mel og #rugbrød