Er der svamp i økologisk frugt?

Jeg har hørt, at økologisk frugt, grønt, mel og havregryn indeholder farlige svampesporer, som ikke findes i konventionelt dyrkede varer. Hvilken skade gør svampesporer?
?

Jeg har hørt, at økologisk frugt, grønt, mel og havregryn indeholder farlige svampesporer, som ikke findes i konventionelt dyrkede varer. Hvilken skade gør svampesporer?

Hanne-Rose Torp, Hillerød

Svar fra Susanne Knøchel

En række skimmelsvampe kan danne forskellige toksiske stoffer, mykotoksiner, der i meget store doser kan give akutte forgiftninger.

I små mængder kan flere af dem medvirke til et nedsat immunforsvar og forskellige former for kræft. Visse Penicillium-typer kan danne mykotoksinet ochratoksin (der menes at fremme nyrekræft) i korn, specielt hvis kornet er fugtigt og skadet i våde høstperioder, og når lagerforhold er dårlige.

I konventionel planteavl anvendes nogle gange fungicider (svampedræbende stoffer). De er primært rettet mod de skimmelsvampe, der giver planterne sygdomme, og de rammer kun i nogen grad de fødevareødelæggende skimmelsvampe.

Ved en række danske undersøgelser op igennem 90’erne blev der gennemgående fundet et højere indhold af ochratoksin og svampeforekomst i økologisk dyrket korn i forhold til det konventionelt dyrkede, specielt for rugs vedkommende.

I de seneste år er der ikke konstateret større forskelle. Generelt vil der være større risiko for skimmelvækst, når korn eller frugter og grønsager er skadet f.eks. via insektangreb eller lignende, uanset om produktionen er økologisk eller konventionel.

Susanne Knøchel er professor i mikrobiologisk fødevaresikkerhed ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.
Susanne Knøchel forsker i bakterier i fødevarer.

Se, hvad vi ellers skriver om: #økologi, #grøntsager, #helbred, #frugt og #svamp