Er der kalk i kakaomælk?

Hvis mælken bruges til kakao, går kroppen så glip af kalcium?

Kakaomælk kan godt betragtes som en kalkkilde, men vælg typer baseret på skummetmælk og med lavt indhold af sukker.

?

Jeg har hørt, at kroppen går glip af kalcium i mælken, hvis den bruges til at lave kakao af! Er dette rigtigt, og vil mælk i kaffe og te så heller ikke være med til at modvirke osteoporose (knogleskørhed, red.)?

Kirstine Blok Lyngsø

Svar fra Per Brændgaard

Du kan godt betragte kakaomælk som en kalkkilde, men vælg typer baseret på skummetmælk og med lavt indhold af sukker. Kakao indeholder oxalsyre, som i store mængder hæmmer optagelsen af kalk fra tarmen.

Men mængden af oxalsyre i kakao er så lav, at det ikke har nogen betydning i praksis. Kakaomælk indeholder lidt mindre kalk end mælk uden kakao.

Det skyldes, at kakaomælk indeholder kakao og som regel også sukker, som fylder i produktet, så der pr. 100 g bliver mindre kalk. 100 g skummetmælk indeholder 124 mg kalk, mens 100 g kakaoskummetmælk indeholder 119 mg kalk.

Mælk i kaffe og te er en god idé. Kaffe og te indeholder koffein, som dræner kroppen for kalk. En kop kaffe dræner kroppen for ca. fem mg kalk. Det svarer til kalkindholdet i 1-2 spsk. mælk. Du behøver ikke få den ekstra kalk præcis samtidig med kaffen. Du skal blot sørge for, at du får kalk nok i løbet af dagen. Den anbefalede daglige indtagelse af kalk for voksne er 800 mg.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #ernæring og #mejeriprodukter