Er der forskel på mel?

Er der forskel på melet fra forskellige kornsorter?
?

Jeg har fået at vide, at kimdelene fra kornet bliver sigtet væk, når mel fremstilles. Forbrugeren går glip af vigtige fedtsyrer og andre næringsstoffer, næsten kun stivelsen bliver tilbage. Man kan bruge de grove melsorter og vælge fuldkornsbrød, men helt undgå det hvide mel synes jeg ikke er nemt. Indeholder økologisk mel alle stofferne fra kimdelene, og er der forskel på melet fra forskellige kornsorter?

Elisabeth Nielsen, Hjels

Svar fra Per Brændgaard

Det er rigtigt, at ved fremstilling af almindeligt hvedemel bliver skal og kim sigtet fra. Det er ærgerligt, da netop skal og kim indeholder flest fibre, vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer.

Det giver store forskelle på næringsindholdet i raffinerede kornprodukter (for eksempel almindeligt hvedemel, lyst brød og pasta) og fuldkornsprodukter (for eksempel grahamsmel, rugbrød og fuldkornspasta). For kostfibre og mange vitaminer og mineraler er indholdet tre gange højere i fuldkornsvarianten.

Du behøver ikke helt undgå det hvide mel. Men prøv skridt for skridt at erstatte hvedemel med grahamsmel. Økologiske varianter har samme indhold af skal og kim som ikke økologiske og er ingen garanti for et sundere kornprodukt. Det er langt sundere at bruge almindeligt grahamsmel end økologisk hvedemel.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #økologi, #helbred og #ernæring