Er der forskel på blåbær?

I haverne er der i de senere år dukket en amerikansk blåbærart op, nemlig storfrugtet blåbær (Vaccinium corymbosum), som findes i mange sorter.
?

Forskere har placeret blåbær som nummer et på listen over antioxidantholdige fødevarer, sammenlignet med 60 andre frugter og grøntsager, der fås i handlen i dag.

Herhjemme kender vi blåbær fra naturen. Det er almindelig blåbær (Vaccinium myttillus) vi støder på, når vi går tur. I haverne er der i de senere år dukket en amerikansk blåbærart op, nemlig storfrugtet blåbær (Vaccinium corymbosum), som findes i mange sorter.

Er de blåbær, der bliver nævnt i diverse undersøgelser, bærrene fra den hjemlige art, eller er det den amerikanske udgave? Er der forskel på indholdet af de to arter af blåbær? Det lyder for mig lidt usandsynligt, at de skulle være identiske, hvad angår indhold, da der jo er tale om to helt forskellige arter.

Det er mit indtryk, når man ser blåbær ligge i butikken, at der er tale om den storfrugtede udgave - som forøvrigt smager mindre af blåbær end vores hjemlige art. Jeg er da også sikker på, at en, der laver bjesk, ikke kunne drømme om at skifte sin malurt ud med gråbynke, selv om de begge tilhører slægten Artimisia.

Bent Nielsen, København

Svar fra Leif Skibsted

En italiensk undersøgelse fra 2006 viser, at den vilde almindelige blåbær indeholder flere antioxidanter end den dyrkede storfrugtede blåbær ( Highbush Blueberry), der dog varierer meget fra sort til sort. Blåbær indeholder generelt meget høje koncentrationer af plantephenoler, og for de dyrkede arter afhænger indholdet af vækstbetingelserne.

For frugter som blåbær giver farvestyrken et fingerpeg om indholdet af antocyaniner, der er blandt bærrenes vigtigste antioxidanter, og planter, der er kraftigt gødet, har en tendens til større bær og mindre farve og smag. Frugt og grønt er sundt, men om det er mængden af antioxidanter, der er afgørende, diskuteres fortsat.

En rapport udgivet af Motions-og Ernæringsrådet i 2006 konkluderer således, at denne sammenhæng ikke er bevist. Nyere forskning tyder dog på, at planteantioxidanter især er vigtige i mave-tarm-kanalen. Blåbær anføres ofte at beskytte synet mod alderdomssvækkelse, men også her kræves mere forskning, især af antioxidanters vekselvirkning med mineraler som zink i kosten.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #sundt, #frugt, #fødevarer, #bær og #antioxidanter