Er der farlige stoffer i plasticsandaler?

Skal jeg tage strømper på i mine plastiksandaler?
?

Jeg har i sommer købt og brugt plasticsandaler - clogs - fra SuperBrugsen. De er bløde at gå i. Men jeg tænker nu på, om de kan indeholde problematiske stoffer, som kan optages gennem huden. Måske bør jeg bruge strømper i dem?

Aase Morrison, Skive

Svar fra Inger Abildgaard

Letvægtstræskoene er fremstillet i en plasttype, som hedder EVA. Der anvendes normalt ikke de såkaldte ftalalater (blødgørere som er under mistanke for hormonforstyrrende effekt) i EVA plast. Coop har ydermere et varekrav, som forbyder de problematiske ftalalater i sko, og kontrollerer løbende, at forbuddet overholdes.

Coop havde i sommeren 2009 en type clogs til piger med glimmer foroven på en pynterem. I glimmeret blev fundet spor af problematske ftalater. Det skyldtes, at glimmeret var fremstillet af PVC. Coop har forbud mod PVC i sko, skoene er derfor ikke længere i sortimentet, og restpartiet er kasseret fra butikkerne.

Miljøstyrelsen har for nylig analyseret clogs til børn, og analysen viste, at der ingen skadelige stoffer var i skoene fra Coop. Børn og voksne kan derfor roligt bruge skoene med og uden sokker.

Inger Abildgaard er madredaktør på Samvirke, hvor hun siden 1994  har skrevet og redigeret bladets madsider.

Se, hvad vi ellers skriver om: #coop og #kemi