Er danske æbler behandlet med voks?

I Europa er det meget få æbler, der er behandlet med voks, lyder svaret fra Orskov Foods.
?

På Facebook har jeg set en video, hvori et æble skylles i varmt vand over en skål. Resultatet er chokerende. Efter at æblet er skyllet, ligger der i vandet en masse voks eller paraffin og flyder rundt. Hvad er rådet, at skrælle æblet? Er danske æbler også behandlet med voks?

Vagn Ove Hansen, Middelfart

Svar fra Niels Ørskov Christensen

De sorter, som markedsføres i Europa, bliver med ganske få undtagelser ikke overfladebehandlet. I USA behandler man omvendt næsten alle æbler med voks. Kunderne er derovre vænnet til, at æbler ligner små glasperler. Det samme gælder mange markeder i Mellemøsten og Asien.

Der findes derfor også anlæg i Sydeuropa, som kan påføre overfladebehandling på æbler, der skal eksporteres til disse markeder.

I Danmark er overfladebehandling slet ikke tilladt. Alle de sorter og varianter (danske som udenlandske), som jeg har kendskab til bliver solgt i supermarkeder i Danmark, er efter min bedste faglige vurdering ikke overfladebehandlet.

Når man i enkelte tilfælde finder æbler i danske supermarkeder, hvor skrællen virket lettere fedtet, er det æblets egen naturlige voks, som bliver dannet for at beskytte æblet mod at dehydrere. Denne evne til at danne naturlig voks varierer meget fra sort til sort. Vores eget danske gråstenæble er en sort, der har en udpræget evne til at danne egen voks.

Niels Ørskov Christensen, er direktør for Orskov Food, som leverer en stor del af Coops æbler.

Se, hvad vi ellers skriver om: #mad, #frugt, #supermarked og #æbler