Er cola kun dobbelt så sødt som mælk?

Sødmælk indeholder ca. 5 procent kulhydrater, mens Cola indeholder ca. 10 procent kulhydrater.
?

Forleden ville vi overbevise vores teenageunger om, at Coca-Cola er meget usundere end mælk. Vi forældre gik derfor i gang med at tyde varedeklarationerne og blev noget overraskede.

Sødmælk indeholder ca. 5 procent kulhydrater, mens Cola indeholder ca. 10 procent kulhydrater. Betyder det, at cola kun er dobbelt så sødt som mælk?

Dan Jørgensen, Holbæk

Svar fra Per Brændgaard

Ja, det kan man sige. Men kulhydraterne i Coca-Cola er tilsat sukker, mens kulhydraterne i mælk er naturligt forekommende mælkesukker. Anbefalingen om at spare på sukker gælder kun for tilsat sukker, ikke naturligt forekommende sukker i bl.a. mælk og frugt.

Coca-Cola indeholder ikke andre næringsstoffer end sukker, hvorimod mælk indeholder en lang række værdifulde næringsstoffer som f. eks. protein og kalk. Mælk giver i modsætning til Coca-Cola ikke risiko for syreskader på tænderne.

Der er derfor mange gode grunde til, at jeres teenageunger skal drikke mælk i stedet for Coca-Cola eller andre sukkerholdige sodavand. Men sørg for at vælge de magre ( f. eks. skummetmælk) i stedet for de fede (f. eks. sødmælk) typer mælk, da mælkefedt er usundt

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #kulhydrater og #sodavand