Er bær af bukketorn giftige?

Bær fra bukketorn kaldes gojibær og har en masse gode egenskaber.

Bærrene fra bukketorn kaldes gojibær, og de er sunde

?

Der vokser en del bukketorn ved de kyster, hvor jeg går ture. Når jeg googler, får jeg modstridende oplysninger om, at bærrene er de samme som de kinesiske gojibær (altså superfood), eller at de er meget giftige. Ved søgning på Levnedsmiddelstyrelsens hjemmeside ser det ud til, at de ikke er testet. Det fremgår ikke nogen steder der, at de er giftige. Jeg har spist dem i varm mad sidste år uden problemer, men er nu kommet i tvivl om, hvorvidt det er en god idé. Har I det rigtige svar på dette?
 

Gitte Lærkesen

Svar fra Leif Skibsted

Bær af bukketorn er ikke giftige, selvom planten tilhører natskyggefamilien og ikke må forveksles med den meget giftige bittersød natskygge. Lycium barbarum er bukketorns latinske navn, og de smukke røde bær kendes som gojibær. Planten breder sig voldsomt i disse år i Danmark langs kyster og veje. Gojibær har et højt indhold af C-vitamin og af flere forskellige carotenoider. Nogle af disse carotenoider virker som A-vitamin, mens et andet beskytter synsfunktionen uden at være et vitamin. Gojibær anses i mange asiatiske lande for at forebygge mange alvorlige sygdomme og forhale ældningsprocesser. Der er næppe belæg for de fleste af disse påstande, men bukketorns bær er sunde på grund af det høje indhold af vitaminer. 

Leif Skibsted er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #mad, #gift, #sundhed og #bær